schizophrana Oluşturma zamanı: Ocak 7, 2008 Paylaş Oluşturma zamanı: Ocak 7, 2008 benim en sevdiğim ve saygı duyduğum yönetmenlerdendir. sizlerle de paylaşmak istedim. rashamon ve Dersu Uzala her sinemaseverde aynı güzel etkileri bırakmış filmlerdir. Japon sinemasının imparatoru unvanına sahip Akira Kurosava 1910 yılında yedi çocuklu bir ailenin son çocuğu olarak Tokyo'da dünyaya geldi. Onu Batı dünyasına tanıtan film, Venedik Film Festivali'nde en iyi film ödülünü alan 1950 yapımı Rashomon'du. Bir haydutun ormanda bir samurayı öldürüp karısına tecavüz etmesi sonrası, haydutun, samurayın, tecavüze uğrayan kadının ve tüm bunları izleyen oduncunun olayı farklı açılardan anlattıkları film, gerçeğin görece bir kavram olması üzerine etkileyici bir yapım idi. Yeni çekim ve anlatım teknikleriyle Kurosawa'ya uluslararası düzeyde de başarı getirdi. Sonrasında, Dostoyevski uyarlaması Hakuçi (Budala; 1951), İkiru (Yaşamak; 1952), Shichinin no samurai (Yedi Samuray; 1954), Şekspir uyarlaması Kumonosu Jô (Kanlı Taht; 1957), Gorki uyarlaması Donzoko (Ayaktakımı Arasında; 1957), Kakuşi Toride No San Akunin (Saklı Kale; 1958), Yojimbo (Koruyucu; 1961), Akahige (Kızıl Sakal; 1965) adlı filmleri yönetti. 1940'lardan 1960'ların ortalarına kadar Kurosawa aynı ekiple çalışmaya özen gösterdi. Fumio Hayasaka müziklerini, Asakazu Naki ise kameramanlığını yaptı. Takaşi Şimura ve Toşiro Mifune'de oyuncu olarak Kurosava'nın birçok filminde başroller üstlendiler. Kurosawa'nın çok sayıda filmi Hollywood filmlerine esin kaynağı oldu. Örneğin, Yedi SamurayYedi Silahşör'e , Saklı Kale Yıldız Savaşları'na, Koruyucu ise Bir Avuç Dolar İçin'e kaynaklık etti. 60'ların sonunda Tora Tora Tora adlı filmle Hollywood'a giden yönetmen, filmi yarım bırakarak ülkesine döndü. 70'lerin ortalarında Sovyetler Birliği'ne giden Kurosawa, Rus bir subayla Moğol bir avcı arasında yüzyılın başında geçen bir dostluk öyküsünü anlatan Dersu Uzala filmini çevirdi. Film 1976 yılında en iyi yabancı film Oskar'ını aldı . Yönetmenin son dönem çalışmaları olarak Kagemusha (Gölge Savaşçı; 1980), yine bir Shakespeare uyarlaması olan Ran (1985), Yume (Düşler; 1990), Hachi-Gatsu No Kyôshikyoku (Ağustosta Rapsodi; 1991) sayılabilir. Bu filmlerden Ran dört dalda Oskar ödülü almıştır. Akira Kurosawa'nın Türkçe'ye çevrilmiş, Kurbağa Yağı Satıcısı adlı AFA yayınevinden basılmış bir kitabı bulunur. Filmografi Sugata Sanshiro (Büyük Judo Efsanesi) (1943) Judo Saga The Most Beautiful (En Güzel) (1944) Ichiban utsukushiku Zoku Sugata Sanshiro (Büyük Judo Efsanesi II) (1945) Judo Story II The Men Who Tread On the Tiger's Tail (Kaplan'ın Kuyruğuna Basanlar) (1945) Tora no o wo fumu otokotachi Asu o tsukuru hitobito Those (Who Make Tomorrow) (1946) No Regrets for My Youth (Gençliğime Hayıflanmıyorum) (1946) Waga seishun ni kuinashi Wonderful Sunday (Harika Pazar) (1947) Subarashiki nichiyobi Drunken Angel (Sarhoş Melek) (1948) Yoidore tenshi The Quiet Duel (Sessiz Düello) (1949) Shizukanaru ketto Stray Dog (Kuduz Köpek) (1949) Nora inu Scandal (Skandal) (1950) Shubun Rashômon (1950) The Idiot (Budala) (1951) Hakuchi Ikiru (Yaşamak) (1952) Living Shichinin no samurai (Yedi Samuray) The Seven Samurai (1954) Ikimono no kiroku (Record of a Living Being) (1955) Throne of Blood (Kanlı Taht) (1957) Kumonosu jô The Lower Depths (Ayaktakımı Arasında) (1957) The Hidden Fortress (Saklı Kale) (1958) Kakushi toride no san akunin Warui yatsu hodo yoku nemuru (The Bad Sleep Well) (1960) Yojimbo (Koruyucu) (1961) The Bodyguard Sanjuro (1962) Tengoku to jigoku (High and Low) (1963) Red Beard (Kızıl Sakal) (1965) Akahige Dodesukaden (Clickety-Clack) (1970) Dersu Uzala (1975) Kagemusha (Gölge Savaşçı) (1980) Shadow Warrior Ran (1985) Dreams (Düşler) (1990)Yume Rhapsody in August (Ağustos'ta Rapsodi) (1991) Hachi-gatsu no kyôshikyoku Madadayo (Not Yet) (1993) 1 Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
ENDLESS Yanıtlama zamanı: Ocak 7, 2008 Paylaş Yanıtlama zamanı: Ocak 7, 2008 çok az filmini izlememe rağmen baya beğenirim .. .. film ismlerini paylaşman iyi oldu gerçektende ..daha rahat ulaşabilicem Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
birunsatan Yanıtlama zamanı: Ocak 7, 2008 Paylaş Yanıtlama zamanı: Ocak 7, 2008 bi dersu uzalayı izleyemedim, onuda bugün bi korsan tezgahında buldum ama para yetmedi... alcam ama yakında onuda katıcam arşive... paylaşım için saol.. Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
schizophrana Yanıtlama zamanı: Ocak 7, 2008 Yazar Paylaş Yanıtlama zamanı: Ocak 7, 2008 bi dersu uzalayı izleyemedim, onuda bugün bi korsan tezgahında buldum ama para yetmedi... alcam ama yakında onuda katıcam arşive... paylaşım için saol.. en güzel filmini izlememişsin ayrıca ben o filmin korsanını dahil bir sene aradığımı bilirim. kurosava severler Rashamon dese de Dersu Uzala hayatımdaki önemli filmlerden biridir. Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
SCARRED Yanıtlama zamanı: Ocak 7, 2008 Paylaş Yanıtlama zamanı: Ocak 7, 2008 Şşş aaa! Ben de Kurosava'cıyım ve 7 Samuray ile Kagemusha'yı foto finişe bırakırım. Kurbağa Yağı Satıcısı'nı okumuştum. Kurosava çocukluğunda, gençliğinde çok farklı yerlerden beslenmiş. Hem bushido'ya, hem komünizme, hem Japon kusursuzculuğuna, hem de Batı kültürüne yakın duran özgün bir dünya görüşü oluşturmuş. Shakespeare ve Dostoyevski uyarlamaları çekmeyi seçmesi Kurosava'nın sanata evrensel bakışının sonucu. Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
schizophrana Yanıtlama zamanı: Ocak 7, 2008 Yazar Paylaş Yanıtlama zamanı: Ocak 7, 2008 ödülleri rashomon 1951 venedik film festivali / altın aslan seven samurai 1954 venedik film festivali / gümüş aslan ikuru 1952 berlin film festivali / gümüş ayı the hidden fortress 1958 berlin film festivali / gümüş ayı the hidden fortress 1958 berlin film festivali / en iyi yönetmen the hidden fortress 1958 berlin film festivali / uluslararası eleştirmenler ödülü kagemusha 1980 cannes film festival / büyük ödül red beard 1965 moskova film festivali / moskova emekçiler birliği ödülü dodes'ka-den 1970 moskova film festivali / moskova emekçiler birliği ödülü dersu uzala 1975 moskova film festivali / büyük ödül rashomon 1951 akademi ödülleri/ en iyi yabancı film oscar ödülü dersu uzala 1975 akademi ödülleri / en iyi yabancı film oscar ödülü ran 1985 akademi ödülleri / en iyi kostüm dizaynı oscar ödülü Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
birunsatan Yanıtlama zamanı: Ocak 7, 2008 Paylaş Yanıtlama zamanı: Ocak 7, 2008 kurbağa yağı satıcısı benim favori kitaplarımdandır. dersu uzalayı izlemediğimden bilmiyorum ama bana göre ran ve ağustosta rapsodi mükemmel filmler... sana da alim mi dersu uzalayı lady... Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
schizophrana Yanıtlama zamanı: Ocak 8, 2008 Yazar Paylaş Yanıtlama zamanı: Ocak 8, 2008 kurbağa yağı satıcısı benim favori kitaplarımdandır. dersu uzalayı izlemediğimden bilmiyorum ama bana göre ran ve ağustosta rapsodi mükemmel filmler... sana da alim mi dersu uzalayı lady... eti puf , karanlıkta dans , mandalinalar ,tiyatro gibi mi ? -------------------- konuyu dağıtmamak adına ; bu gece kurosava üstad hakkında detaylı bilgilerle devam edeceğim. -------------------- SCARRED sana gelsin bu Seven samurai http://img292.imageshack.us/img292/4493/32160ta8.jpg Ran http://img292.imageshack.us/img292/6842/01sinema05bykni2.jpg Rashomoın http://img292.imageshack.us/img292/5421/rashomonposter01nv9.jpg Dersu Uzala http://img292.imageshack.us/img292/4916/dersuuzalaposterlargedd6.jpg Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
Locked Yanıtlama zamanı: Ocak 8, 2008 Paylaş Yanıtlama zamanı: Ocak 8, 2008 benim gibi bir japon kültürü ve samuray delisi bir insan için ideal filmler Akira ustanın filmleri. Özellikle seven samurai filmini izlemeyi çok istiyorum. Samurai'lar la ilgili izlediğim son film Edward zwick'in last samurai filmiydi Samuraylar hakkında bilgi verelim birazda..Profilime ekleyecektim bu yazıyı ama kısmet burayaymış Samuray ( Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
SCARRED Yanıtlama zamanı: Ocak 8, 2008 Paylaş Yanıtlama zamanı: Ocak 8, 2008 YouTube - 蜘蛛巣城 Throne of blood Throne of Blood filminin finali. Öldün mü böyle ölecen, ölürken bile orduları tırstırıcan... (Bu arada Toshiro Mifune'yi dakikalarca kovalayan ok silsilesi Macbeth'deki "ayaklanıp Dunsinane'e gelen Birnam ormanı"na gönderme değilse ne olayım... Eminim be.) 1 Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
Locked Yanıtlama zamanı: Ocak 8, 2008 Paylaş Yanıtlama zamanı: Ocak 8, 2008 esinlenme var diyorsun.. Yalnız gerçekten çok etkileyici bir sahneymiş.. Gırtlağına da girmese oki adam bi 40 dk falan devam edecek. Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
SCARRED Yanıtlama zamanı: Ocak 8, 2008 Paylaş Yanıtlama zamanı: Ocak 8, 2008 Esinlenme var demiyorum, nasıl Ran bir Kral Lear yorumuysa Throne of Blood (Kanlı Taht mı?) da bir Macbeth uyarlamasıdır diyorum. Ve Shakespeare'in metninde Macbeth'in öldürülmesi ile ilgili belirtilen şartlar Kurosava'nın filminde yoktur. Bu kısım filmde soyutlanmıştır. Okların sıklığı insanın aklına kaleye kadar gelen ormanı getirir... Ha, bu benim yorumum tabii! Bu sahnenin yalnızca son yarısını bulabildim Youtube'da, yoksa iki katı daha uzun. Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
schizophrana Yanıtlama zamanı: Ocak 8, 2008 Yazar Paylaş Yanıtlama zamanı: Ocak 8, 2008 Dersu Uzala İlk Karşılaşma YouTube - Dersu Uzala - First Meeting Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
Önerilen Mesajlar
Sohbete katıl
Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.