Jump to content

Absürd ve Varolusçu Oyunculuk...

pithc

Önerilen Mesajlar

A) VAROLUSÇU TIYATRO ve OYUNCULUK ANLAYISI

Dünya savaslari sonrasinda yasanan bunalim,tedirginlik bireyin kendisine yönelmesine neden oldu. Varolusçu düsünce; insan ile yasadigi dünya arasindaki uyumsuzlugu konu alir. Varolusçulugun özü geregi, genel bir tanim yapmak zordur.Çünkü varolusçu olarak kabul edilen yazarlar kendi düsüncelerini birbirinden farkli olarak tanimlar ve varolusçu olduklarini kabul etmezler. Varolusçulugun çikis noktasi gelenekçi felsefeye baskaldirma, herhangi bir okula mensup olmamak ve koyu bir bireyciliktir. Varolusçuluk 20.yy insaninin durumunu felsefe dili ile söyle ifade etmistir. “Insanda, sanildigi gibi ,uyumlu, düzenli bir evren bilinci yoktur. Her sey rastlantisal ve amaçsizdir. Insan kendini bir kaos içinde görür. Dünyayi usla açiklamak olanaksizdir. Insanin bilebilecegi yalnizca yeryüzündeki varligidir.Bu varligin özellikleri önceden saptanmamistir. Insan eylemini nitelikleri ile kazanir ve kendini gerçeklestirir.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

3-EUGENE IONESCO

1912’de Romanya’da dogdu. Dogumundan çok kisa bir süre sonra Fransa’ya yerlesti, ilk dili Fransizciydi. Çocukken en çok ilgisin çeken kukla oyunlariydi .Bunun etkisin oyunlarinda görürüz.

a)Ionesco’nun Tiyatro anlayisi:

Ionesco kendisine ve Absürd tiyatroya yöneltilen elestirilere cevap vererek bu akimin savunuculugunu yapmistir.

Kafka, absürdcüleri özellikle Ionesco’yu etkilemistir.Ionesco Kafka için Söyle der,

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

sanki...ama varolusculukla absürd oyunculugu birlestirdigin zaman anlam degişir...örnek le acıklıyayım :

kafanda iki karakter olustur biri zengin belkide fabrikatör...herseyin para ve gözle görülenden baska bir sey olmadıgına inanır ve bi o kadarda kibar ve zengin konusma lisanı kullanır...

ikinci karakter ise dilenci...

diyalog:

--d: efendim bana para yardımında bulunurmusunuz ekmek alacagımda...

--z: haahahaha seni gidi kendini bilmez o.cocugu git bakalım baska yere...

--d: ama efendim neden küfür ediyorsunuz..

--z: sanane kufurbaz olan benim hadi bas git..

--d: efendim lutfen bana küfür etmeyipte bir ekmek alırmısınız..

--z: g.t herif git calıs ta al ekmegini.....vs..vs..

--------------------

.....................................

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Yeni Oluştur...