pithc Oluşturma zamanı: Ocak 18, 2008 Paylaş Oluşturma zamanı: Ocak 18, 2008 A) VAROLUSÇU TIYATRO ve OYUNCULUK ANLAYISI Dünya savaslari sonrasinda yasanan bunalim,tedirginlik bireyin kendisine yönelmesine neden oldu. Varolusçu düsünce; insan ile yasadigi dünya arasindaki uyumsuzlugu konu alir. Varolusçulugun özü geregi, genel bir tanim yapmak zordur.Çünkü varolusçu olarak kabul edilen yazarlar kendi düsüncelerini birbirinden farkli olarak tanimlar ve varolusçu olduklarini kabul etmezler. Varolusçulugun çikis noktasi gelenekçi felsefeye baskaldirma, herhangi bir okula mensup olmamak ve koyu bir bireyciliktir. Varolusçuluk 20.yy insaninin durumunu felsefe dili ile söyle ifade etmistir. “Insanda, sanildigi gibi ,uyumlu, düzenli bir evren bilinci yoktur. Her sey rastlantisal ve amaçsizdir. Insan kendini bir kaos içinde görür. Dünyayi usla açiklamak olanaksizdir. Insanin bilebilecegi yalnizca yeryüzündeki varligidir.Bu varligin özellikleri önceden saptanmamistir. Insan eylemini nitelikleri ile kazanir ve kendini gerçeklestirir. Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
pithc Yanıtlama zamanı: Ocak 18, 2008 Yazar Paylaş Yanıtlama zamanı: Ocak 18, 2008 3-EUGENE IONESCO 1912’de Romanya’da dogdu. Dogumundan çok kisa bir süre sonra Fransa’ya yerlesti, ilk dili Fransizciydi. Çocukken en çok ilgisin çeken kukla oyunlariydi .Bunun etkisin oyunlarinda görürüz. a)Ionesco’nun Tiyatro anlayisi: Ionesco kendisine ve Absürd tiyatroya yöneltilen elestirilere cevap vererek bu akimin savunuculugunu yapmistir. Kafka, absürdcüleri özellikle Ionesco’yu etkilemistir.Ionesco Kafka için Söyle der, Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
birunsatan Yanıtlama zamanı: Ocak 18, 2008 Paylaş Yanıtlama zamanı: Ocak 18, 2008 Absürd tiyatro, İkinci Dünya Savaşı’nı yaşayan insanlığın içine düştüğü “ saçmalık Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
AnTiMaSKe Yanıtlama zamanı: Ocak 18, 2008 Paylaş Yanıtlama zamanı: Ocak 18, 2008 varoluşçuluk karışık bir konu açık konuşmak gerekirse tamamnını okumadım ama sartre ve nietzscheden bildiklerim var,varoluşçuluk genellikle maddeci bir anlayışta sanki... 1 Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
pithc Yanıtlama zamanı: Ocak 21, 2008 Yazar Paylaş Yanıtlama zamanı: Ocak 21, 2008 sanki...ama varolusculukla absürd oyunculugu birlestirdigin zaman anlam degişir...örnek le acıklıyayım : kafanda iki karakter olustur biri zengin belkide fabrikatör...herseyin para ve gözle görülenden baska bir sey olmadıgına inanır ve bi o kadarda kibar ve zengin konusma lisanı kullanır... ikinci karakter ise dilenci... diyalog: --d: efendim bana para yardımında bulunurmusunuz ekmek alacagımda... --z: haahahaha seni gidi kendini bilmez o.cocugu git bakalım baska yere... --d: ama efendim neden küfür ediyorsunuz.. --z: sanane kufurbaz olan benim hadi bas git.. --d: efendim lutfen bana küfür etmeyipte bir ekmek alırmısınız.. --z: g.t herif git calıs ta al ekmegini.....vs..vs.. -------------------- ..................................... Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
Önerilen Mesajlar
Sohbete katıl
Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.