Jump to content

Moliere ve Komedya


semuel

Önerilen Mesajlar

MOLİERE’İN DOĞDUĞU FRANSA

 

 

GİRİŞ

 

Dünya tarihinde bazı dönemler vardır ki, bu dönemler insanlara mutlu ve mucizevi görünmüş, bu işlerde muhakkak tanrının veya olağanüstü bir kralın parmağı olduğunu düşündürmüştür. Şüphesiz, bu gerçeğe pek de yakın bir görüş değildir. Pek çok dahi yaratıcının bir arada yaşadığı bu dönemler, aniden ortaya çıkmazlar; uzun yıllar süren bir hazırlanma döneminin sonucudurlar.

İşte Moliére’in yaşadığı çağ, Fransızların tarihlerinde en mutlu saydıkları çağdır. Descartes, Pascal, Corneille, Racine, Boileau, La Fontaine, La Bruyére, Madame de Sévigné, Fransa’nın bu altın çağında yaşamışlardı.

 

ALTIN ÇAĞINDA FRANSA

 

Moliére doğmadan önce (XVI. Yüzyılın son çeyreğinde) iktidar, otoritesini güçlendirmek için gerekli kesimleri bastırmıştı. Millet Meclisleri, nadiren toplanıyordu. Ülke adım adım mutlakiyete doğru gidiyordu. Kralın mutlak otoritesini önünde duran son engel olan soylularsa, (güçlerini ordudan alıyorlardı) orduda yüksek mevkilerin kaldırılması, düellonun yasaklanması, bu yasağa uymayanların idam edilmesi gibi önlemlerle sindirilmişti.

Ülkenin daha büyük bir sorunu ise, çözüm bekleyen din kavgalarıydı. IV. Henri, bu sorunu ortadan kaldırmak amacıyla 1598’de Nantes Fermanı’nı yayımlamıştı. Böylece Protestanlara ibadet özgürlüğü tanındı. Ondan sonra gelen XIII. Louis (1610-1643 yılları arasında hüküm sürdü, Moliére bu kralın iktidarı sırasında dünyaya geldi) ise bu mirası devralmasının avantajıyla, ne soyluların ayaklanmasından ne de din savaşlarından çekiniyordu. Kardinal Richeliu de, kralının politikasını yumuşattı ve barışçı tutumuyla krallık otoritesini güçlendirdi. Daha sonra ülkeyi uzunca bir dönem XIV. Louis’nin naibi olan Anne d’Autriche ve Kardinal Mazarin yönetti.

XVII. yüzyıl Fransa’sında tüm bunlara rağmen türlü ayaklanmalar ve buhranlar yaşandı. Moliére’in daha sonra sürekli eleştireceği burjuvalar, parlamento üyeleriyle birleşip Birinci Fronde Ayaklanması’nı çıkardılar (1648). Sonrasında ise “Prensler İsyanı

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

moliere in oyunu nu cıkarmadan önce cok iyi masa bası yapmak lazım cunku karakterler bi o kadar gunumuzde gördüğümüz insanlar gibi ama öyle bir ince noktası varki onu ayırmak her babayiğidin harcı degildir ve bi o kadarda moliere in yazdıgı oyunları oynamak kolay gibi görünsede cok zor...apayrı bir uslup var...:D...tskler semuel...:D

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...