Jump to content

Sahne Tasarımı Üzerine Notlar...


birunsatan

Önerilen Mesajlar

Tuğçe Çuhadaroğlu, Sezin Gündoğan, Özlem Pehlivaner, Hilmi Atıl Ünal

 

 

2006 yılında, şimdiye kadar sahne tasarımının farklı alanlarında (kostüm, dekor-aksesuar, ışık) çalışmış Tiyatro Boğaziçi üyeleri olarak, genelde deneyimlerimizden ve BGST’nin temel gösteri sanatları ve tiyatro anlayışından yola çıkarak yürüttüğümüz bu çalışmaların tiyatro tarihindeki yeri ve teorik arka planına dair bir araştırma içine girme ihtiyacı hissettik. Bu doğrultuda başlattığımız çalışmanın ilk aşaması olarak, sahne tasarımının ve güzel sanatların tarihsel gelişimine ilişkin bilgi edinmeye yönelik bir araştırma yürüttük. Çalışmamızın ikinci aşamasında sahne tasarımının 19. yüzyıl sonundan günümüze kadar geçirdiği aşamaları detaylandırmayı planlıyoruz. Hedefimiz tarihsel gelişimi günümüze kadar, özellikle son dönemler ayrıntılı olacak şekilde, getirdikten sonra, günümüz Türkiyesinde sahne tasarımı anlayışı ve Tiyatro Boğaziçi’nin bu anlayıştaki yerine dair söz söyleyebilmek.

 

Çalışmanın ilk aşamasında temel kaynak olarak Douglas A. Russel’ın “Theatrical Style: A Visual Approach to the Theatre

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Romantik Tiyatro (1780-1850)

 

Romantisizm, Rönesans’ın toplumda ve sanatta form ve organizasyona büyük önem veren kast sistemi üzerine inşa edilmesi nedeniyle 18. yüzyılın sonuna kadar imkansız olan bilinçli bir Batı Avrupa tarzıdır. Fransız Devrimi’ne kadar sanatçılar aristokratik-burjuva dünyanın sınırlama ve engellemelerinden sıyrılıp, duygu ve öznelliğin yalnız, yabancılaşmış, varoluşsal dünyasına geçememiştir. Romantisizmin liderleri, yaşadıkları dünyanın bayağılığını kırma yolculukları sırasında, burjuva dünyasından daha heyecan verici, daha tatmin edici, daha güzel ve daha dehşetli olan 19. yüzyılın başında gelişen endüstriyel dünyaya kaçmaya çalışmışlardır. Romantiklerin tek eksiği hayata karşı kişisel ve öznel tepkilerini ifade edecek tekniklerdi. Örneğin en büyük romantik ressamlardan biri olan Delacroix, sanatsal yöntem olarak Rubens’e dönmüş ve uzun kariyeri boyunca heyecan verici, tiyatral duygularını ifade etmeye yetecek kadar güçlü bir tekniğe ulaşamamıştır. İngiliz ressam Turner “sıcak fırçayla boyama

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...