Jump to content

Bu Bir Kukla Filmidir / Strings ( İpler )

semuel

Önerilen Mesajlar

İpler (Strings)

Yönetmenliğini Anders Ronnow Klarlund’un üstlendiği ‘Strings - İpler’ gerek ilahi ve politik alt metni, gerekse büyüleyici tasarımıyla sinema tarihinin en özel filmlerinden birisi olmaya aday.

“Öyle bir zaman düşünün ki kötünün,

düşmanın tanımı her zamankinden daha belirli.

Öyle bir zaman düşünün ki görünmez bir düşmana,

hayali bir kötülüğe karşı savaşmaya

yollanıyorsunuz.

Öyle bir savaşa giriyorsunuz ki

sonunda arayıp da bulduğunuz tek kötünün

ve düşmanın

kendi içinizde olduğunu farkediyorsunuz.İİ?

[Anders Ronnow Klarlund]

!f Film Festivalin’de seyircinin yoğun ilgisi ile karşılaşan ve yoğun talep üzerine ek seanslarla tekrar gösterimleri yapılan film uzun ve yorucu bir çalışmanın ürünü. Kimilerince İsrail ve Filistin çatışmasının metaforu, kimilerine göre Amerika’nın işgal politakasının eleştirisi, kimilerine göre bin yıllık mistik inanışları çağrıştıran konusu ile ‘Strings - İpler’ her yaştan seyircinin keyifle izleyebileceği çok özel bir film.

Filmin Konusu:

Hayatın cennetten dünyaya sarkan iplerden aktığı büyülü bir evrende, iki ırkın arasında mazisi asırlara dayanan bir savaş sürmektedir. İki halk birbirine köklü bir nefretle düğümlenmiştir. Hebalonya kralı Kharo’nun Zerith’liler tarafından öldürülmesinin ardından, Hebalonya Prensi Hal amcasının da kışkırtması ile Zerith’leri yok etmek üzere yemin eder. Ancak Hal’in bilmediği bir şey vardır. Gökyüzünde tüm kuklaların ipleri birbirine değmektedir. Kehanete göre hem kendine hem de halkına yabancı birisi, cennetten binlerce ipin kopmasına neden olan ve gökyüzünü ateşe boğan bu amansız savaşa son verecektir. Nefret ile düğümlenmiş iki halk sevgi ile bağlanmalıdır.

Yapım Üzerine:

Yönetmen Klarlund, tamamı kuklalar arasında geçen bir film yapma deneyiminin neye benzediği sorusuna, “Kuzey kutbuna yapılan o ilk keşif gezileri ile okuduklarımı çağrıştıran şeyler yaşadımİİ? diye cevap veriyor. Klarlund ve ekibi yıllar süren bir ön hazırlık evresi geçirmişler. Bu süreyi zorlu bir yolculuğa benzeten Klarlund, ken çok da danışacak birilerinin eksikliğini yaşadıklarından şikayet ediyor. Kuklacılık tarihi bin yıllara uzanan bir sanatsa da pelikül üzerinde tamamı kuklalar arasında geçen bir film çekmek pek çok çetin sorun çıkarıyordu. Temelde aşılması gereken ilk sorun kamera önünde kolaylıkla harekete ettirilecek ancak buna karşın kukla oynatıcıların görünmeyeceği kukla tasarımı hazırlamaktı. Kukla tasarımı üzerine yoğunlaşan çalışmaların sonucunda 5 metre yukarıdan kimi zaman 4 kuklacı tarafından birden hareketleri kontrol edilen, eski ve yeni tekniklerin bir arada kulllanıldığı çok özel bir kukla tasarımı ile ilermeye karar verildi.

“Su, ateş, rüzgar, kumİİ?, kuklalar toplamı 6 ayı bulan çekim boyunca her koşula maruz kaldılar. Kuklaların hareketlerini doğal kılmak için aklınıza gelebilecek her türlü numarayı denendi. Klarlund ve ekibi bu noktada şunun altını önemle çiziyorlar. “Bu film 3 boyutlu animasyonlar ya da görsel efektleri kullanmak yerine, her şeyi becerikli kukla oynatıcıların eline teslim etmeyi tercih ettik.İİ?

Toplamda 4 yıl süren çalışma, 115 özen kukla ve dünyanın dört bir yanından gelmiş 22 kukla ustası, 150 İskandinav personel ve toplamı 10 km’yi aşan kukla ipi ile “Stringsİİ? sinema tarihine bir benzeri daha görülmemiş bir başarı olarak geçiyor.

Filmin Künyesi

Filmin Adı: Strings - İpler

Yönetmen: Anders Ronnow Klarlund

Senaryo: Naja Marie Aidt, Anders Ronnow Klarlund

Görüntü Yönetimi: Kim Hattesen, Jan Weincke

Kurgu: Leif Axel Kjeldsen

Sanat Yönetimi: David Drachmann

Kostüm Tasarımı: Ingrid Soe

Yapımcı: Niels Bald

Ülke: Danimarka

Yapım Yılı: 2004

Süresi: 91 Dakika

Dil: İngilizce

Seslendirenler:

Hal James McAvoy

Zita Catherine McCormack

Kahro Julian Glover

Nezo Sir Derek Jacobi

Ghrak Ian Hart

Jhinna Claire Skinner

Erito David Harewood

Eike Samantha Bond

Agra Michael Culkin

Daya Alexandra Knapp

Xath Oliver Golding

Lohsa Nigel Hoyle

Talino Andrew Kiernan

Utay Alex Jennings

İpler göğe yükselen her uzuvdan çıkan ipler ama öyle nazik bir fikirle sunuluyor ki. İpler yönetmek için değil can vermek için gökten, cennetten uzanıyor dünyaya ve canlıların tümü bu iplerle hayat buluyor. Ölümse kafa ipinin kesilmesinden başka bir şey değil. Bildiğiniz gibi kukla oynatıcılığı aslında bir sahne sanatıdır, sinema uyarlamaları her zaman şaşırtıcıdır çünkü dünyada örneği çok azdır ve her yönetmenin diğerlerinden farklı bir yorumu yoksa çıkıp uzun metrajlı bir film çekmez.

Daha önce sinema bölümünde örneklerini verip tanıttığımız büyük ustaları hatırlarsınız Jiri Trinka ( Mihrace.Net | ...ve ben yery ), Lotte Reineger kağıt siluetleriyle ( Mihrace.Net | ...ve ben yery ) İşte bence büyük ustaların ruhlarını şad edecek harika bir örnek Strings / İpler (Belki de sicimler demeli) Danimarkalı yönetmen Anders Ronnow Klarlund’ı tebrik ediyoruz. Elbette onlarca kuklayı eşsiz bir zekle şekillendiren, oynatan, seslendiren ve görüntüleyen ustaları da.

Önce konudan bahsedelim. Hebalon İmparatoru'nun ölümüyle, tahta geçmesi beklenen Prens Altın Çocuk ( Han Tala), babasının katillerini izleyerek ezeli düşmanları Zeritler'i tanımak ve intikam almak için kendini esir rengine boyatıp yollara düşecektir. Entrikalar, hain taht düşkünü amca, zalim yardımcısı, ruhu sıcak bir sevgiyle bağlı kızkardeş ve düşman topraklarında rastlanan aşk.

Gördüğünüz gibi epik ve efsanevi unsurlar, monarşi eleştirisi, savaşın zalimliği, Hamlet benzeri baba, oğul ve taht unsurları, konunun arka planda güçlü olduğunu daha en baştan bize hissettiriyor. Öyle detaylar var ki izledikçe hatta sonra anlıyor ve şaşırıyorsunuz. İlk tema ipler; daha önceki tür filmlerinde olduğu gibi iplerin kölesi değiller. İplerin farkındalar ve kaderi bir gücü biliyor, bir yandan da iradelerine bu kısıtlar içinde sahip çıkıyorlar. Alegorik anlatım, yüzyılın toprak savaşlarına "Bu toprağa sen evim demeden önce, evim derdim" diyen iki topluma ve acıyı, gerçek tarihi, doğruyu tanımadan büyüyen önyargılı genç kuşaklara göndermeler yapıyor.

Gözler ve duruşlar sizi daha bir iki dakika içinde "Bunlar oyuncak, gerçek değil" düşüncesinden "Sanki canlı gibiler" duygusuna getiriyor. Müzik, güçlü seslendirme, yağmur, güneş, gerçeklik duygusunu körüklüyor. Filmin temasında geçen ipler gökyüzünden yeryüzüne uzandığından doğumla ve ölümle son derece ilgili ancak bunu anlatmak filmden alacağınız zevki çalmak olur.

"We’re all connected. We control each other. I begin where you end.

You begin where I end.

Biz hepimiz birbirimize bağlıyız. Diğer herkesi kontrol edebiliriz.

Senin bittiğin yerde ben başlarım, benim bittiğim yerde sen."

Gerçekten önyargıyla izleyen bir topluluğu bile tam beş dakikada saran ve saygı uyandıran bu sempatik filmi, dikkatli gözlerle izleyin. Bir bebeğin doğumunu, kapıların gökte kapanıp ipleri tutuşunu, yaşlı kuklaların gıcırdayan tahtalarını, kahinlerin tek kalmış iplerini, sevgiyle sarılan insanların tek ip olan iplerini vs. vs.... Tümünü görün ve kendi bedeninize bakın onu yöneten sayısız manyetik ve biyokimyasal ipi görmeye çalışın, sonra etrafınızdaki tüm canlıları saran ve hayatın kaynağına bağlayan can veren kordonları hissedin. Sevgiyle beslendiğinizi ve yaşamınızın aslında bir pamuk ipliğine bağlı olduğunu da ....

Yönetmenin Sözleriyle String

"3000 feet yükseklikteyken Strings / İpler fikri zihnimde şekillenmeye başladı. Uçak yükseklerde bulutların üzerinden akıyordu, önümde küçük koltuk arkası ekranda Prague'da ticari bir yer oynuyordu. Aktör yerinde kuklalar vardı. Duyguları ifade yetenekleri ve becerileri beni şaşkınlığa uğrattı.

Böylece düşünmeye başladım. Ben bir kukla olsaydım, dünya nasıl görünürdü? Hemen önüme bir taslak çizdim. Bir kukla düşmanından kaçıyordu. Kukla binlerce ipin içinde bir ağacın üstündeydi ve ona yaklaşıyordu

Birden fikrin çok güçlü olduğunu hissettim, Gökyüzüne yükselen iplerle yaşayan kuklalar, hepimizin birbirine bağlandığı ve kontrol edildiği bir evren fikri doğdu.

Kendi kendime söz verdim. Eğer Avrupa Fantazi Film Ödülünü kazanırsam -ki "Possesed" filmiyle katılmıştık- Strings / İpler filmi sonraki projem olacaktı. Uçak indi ve bir iki gün sonra ödülü kazandım. Şimdi tüm Avrupa'dan kalpleri ve ruhları ile kendilerini projeye adamış 200 film emekçisi aylarca çalıştılar. 4 yıl, 4 değirmen aşındırdık. Bu nedenle son derece gurur duyarak, size ilk tam entegre edilmiş uzun metrajlı kukla film olarak "STRINGS"i sunuyorum."

Anders Rønnow Klarlund, Ocak 2004. mihrace.net'ten

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Yeni Oluştur...