Jump to content

Yüzüklerin Efendisinin Tarihçesi

ensiferum13

Önerilen Mesajlar

http://aycu08.webshots.com/image/44887/2003442714550285623_rs.jpg

İkinci Dünya Savaşı tüm haşmeti ile devam ederken, tüm olup biteni farklı gözle gören bir İngiliz Profesörü vardı. Savaşta en yakın arkadaşlarını kaybederek yaralı bir biçimde evine gönderildiğinde, ilerde çocuklarına savaşın nasıl bir şey olduğunu anlatmanın bambaşka bir yolunu bulmuştu. Hayatı ve savaşları kendi gözünde gördükleriyle aktarmanın en güzeli masal olabilirdi diye düşündü J.R.R. Tolkien.

Profesörlüğünün ilk yıllarında “The Hobbit” isimli romanı, eleştirmenlerce alaylı bir dille karşılanmıştı. Özellikle İngiltere gibi edebi eserler konusunda taviz vermeyen bir ülkenin son derece saygın dil bilimleri profesörünün, masal türü eserinin çıkması elbette şaşırılacak bir olaydı. Önce eleştirildi, sonra ise üzerinde pek fazla durulmadan kenara itildi. Tolkien gibi idealist bir yazarın eleştirilere kulak asacağı ve hayalindeki büyük projesini bir kenara iteceği yoktu. Tasarlanması uzun yıllar süren Orta Dünya konseptini oluşturduktan sonra 3 ciltlik “The Lord of the Ring” (Yüzüklerin Efendisi) serisini yayınlaması hiçte uzun sürmedi. İlk iki cildin aynı dönemde çıkması hem roman eleştirmenlerini hem de Tolkien gibi profesör olan dil bilimcileri resmen çileden çıkardı. Saygınlığını bir kenara itip, sözüm ona “masal” türünde eserler vermeyi tercih etmesine şiddetle karşı çıkanların sayısı hiçte az değildi. Yüzüklerin Efendisi, tüm İngiltere’yi kısa sürede ikiye böldü. Romanı, hayat felsefesi görecek kadar benimseyip sevenler olduğu gibi, yerin dibine sokanlarda olmuştu. Hayalindeki dünyayı tamamlamak için geri dönülmez bir yola çıkan Tolkien, Orta Dünya ile ilgili çalışmalarını sonuna dek sürdürmeye kararlıydı.

Ne zaman ki Yüzüklerin Efendisi Amerika’ya tanıtıldı ve satılmaya başlandı, işte o zaman efsane ile ilgili tüm olumsuz tablo tersine döndü. Özellikle Amerikalı gençler tarafından oldukça fazla beğenilen, romandan öte tam bir ütopya olarak kabul edilen kitap ve yazarı Tolkien baş tacı edildi. Savaştan yeni çıkmış, değişime hazır gençler tarafından bir çırpıda okunup biten roman, Tolkien’i mektup yağmuru altında bıraktı. Herkes daha fazlasını istiyordu. Orta Dünya’nın tarihçesini daha derinlemesine irdelemek, büyücülerin akıbetini daha detaylı olarak öğrenmek istiyorlardı. Yüzüklerin Efendisi’nin devamı belki gelmedi ama Fantezi tarzı romanların çıkmasına ve çoğalmasına vesile oldu.

Fantasy Role Playing’in (Rol yapma oyunlarının) atası sayılan Yüzüklerin Efendisi’nin, tüm ülkelerde yayınlanmasının ardından tek kelime ile efsaneye dönüştü. Bugün dünyanın en çok okunan kitabı olan, Yüzüklerin Efendisi; sadece hayranları tarafından değil, yer kürede soluk alıp veren her insan tarafından bilinmektedir.

2001 yılında vizyona giren Yüzüklerin Efendisi: Yüzük Kardeşliği ise; efsaneyi bambaşka bir boyuta taşıdı. Günümüz gençliğine sıkıcı gelen kitap okumanın alternatif çözümü olan filmler, Yüzüklerin Efendisi’ni çok daha büyük kitleler tarafından bilinmesini sağlayacağı gibi, hayal ürünü olan Orta Dünya’nın görkemini daha iyi sergilemenin yolu olacağı düşünüldü. Uzun ve yorucu çekimler ardından gelen montaj ve bilgisayar efektlerinin eklenmesi, sabırsız hayranların beklentilerini iyice yükseltti. Sonuç ise; mükemmele yakın bir uyarlama oldu. Seriyi sinemaya başarıyla uyarlayan ekip Oscar® yağmuruna tutulduğu gibi, tüm izleyenler tarafından oldukça büyük olumlu eleştiriler aldı.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

ah Tolkien dede neden göçüp gittin bu diyardan Tolkien dede :'( seni hiç unutmuycam.ya ama çok gıcık olduğum bir olay yaşadım filmle ilgili.Daha ilk kitabın ortasındayım Mithrandir'in Balrog'la savaştığı Khazad-dum köprüsü kısmına geldim ve filme yetişmek için yarım bırakmak zorunda kaldım.Ama gandalfın düştüğünü görünce.... hüngür hüngür ağladığımı çok net hatırlıyorum rezil olmuştum :)

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

:D:D bi sayfa daha okusan düştüğünü öğrenicektin:D ben kitabın bi kısmını filmden sonra okudum.özellikle frodoyu filmde arwenin kaçırması ama aslında glorfindel in kacırdığı gerceği beni epey bi sinir etmişti.sırf arwen e biraz atraksiyon katmak için glorfindeli filmden kesip 10 saniye bile göstermemeleri fiyasko.

burdan yetkililere tekrar sesleniyorum where is the glorfindel!!

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

ya sorma ya.Zaten okurlar en çok iki şeye sinir oldular

1-Tom Bombodil'in ve Höyük kısmının olmayışı

2-Glorfindel yerine Arwen'in olması.

ııı o peter jacksonu öldürcem zaten.Adamın aklı fikri ticarette olduğu için film müziklerini Blind Guardian yerine kıytırık gruplara verdi.güzel yapmşlar ama BG dahada güzel yapardı.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

bazen film şirketleri konu bulamayınca iki farklı film karakterini karşı karşıya getiriyorlar.örnek(freddy vs.jason,alien vs.predator)acaba harry potter vs.yüzüklerin efendisini de yaparlar mı?bir düşünsenize,harry potterle gandalf güçlerini birbirlerine kullanıyor.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Yüzüklerin efendisini bende zevkle okudum . Fantastik deyince Tom Robins - Parfümün dansıda çok keyifli bir kitaptır . Ama Tolkien'in eline su dökemez . Kitabı okuduktan sonra filme gitmeyi reddeden var mı acaba benim gibi .. hayallaerimi yıkacak gibi geldi hep .. gerçi yapım , makyaj kıyafetler vsv başarılıydı ama benim hayalimde tayflar daha korkunçtu .:rolleyes:

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Yüzüklerin efendisini bende zevkle okudum . Fantastik deyince Tom Robins - Parfümün dansıda çok keyifli bir kitaptır . Ama Tolkien'in eline su dökemez . Kitabı okuduktan sonra filme gitmeyi reddeden var mı acaba benim gibi .. hayallaerimi yıkacak gibi geldi hep .. gerçi yapım , makyaj kıyafetler vsv başarılıydı ama benim hayalimde tayflar daha korkunçtu .:rolleyes:

katılıyorum.bende daha korkunc hayal etmiştim.filmde dalton kardeşler gibi durdular.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

bazen film şirketleri konu bulamayınca iki farklı film karakterini karşı karşıya getiriyorlar.örnek(freddy vs.jason,alien vs.predator)acaba harry potter vs.yüzüklerin efendisini de yaparlar mı?bir düşünsenize,harry potterle gandalf güçlerini birbirlerine kullanıyor.

Valla dostum dediğin şey yapılacak olsa harika olur ve millet coşar fakat yapımı okadar zor olurki buna cesaret edecek yönetmen varmı bu devirde ?:D

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Yeni Oluştur...