Jump to content

Tembel Ayaklanması / Yan Gelip Yatmanın Manifestosu

boynuzsuzgeyikler

Önerilen Mesajlar

Tembel Ayaklanması / Yan Gelip Yatmanın Manifestosu

http://img217.imageshack.us/img217/1589/tembelvd9.jpg

Yazan : Tom Hodqkinson

Çeviri: Neşe Olcaytu

Yayıncı : E Yayınları

Tembeller için, ''gerçek dünyanın dışında yaşıyorlar'' denir. Peki, gerçek dünya nedir? Bütün gün didinip durmak ve insanları daha mutsuz ve daha yoksul bir hale düşürmek için gereksiz şeyler üretmek mi? Gerçek dünya kurallar, yaşam sigortası, emeklilik planları, borç harç, hesap kitap, yağcılık mı demek? Aklı başında olmak, zamanında işine gitmek ve keyifsiz bir yaşam sürmek mi? Bütün bunlarla aslında ''sahte'' bir dünya yaratmıyor muyuz? Gerçek olan ve kendi içimizde yaşattığımız dünyadan bizi koparan bir oyalamaca değil mi hepsi? Evet, her iki dünya da hayal gücünün ürünü aslında. O halde, neden birinin öbüründen daha iyi olduğu işleniyor beyinlerimize?

Çözüm, bu iki dünyayı uyum içinde yürütmektir; tembellerin işi de budur aslında! Onlar gündelik yaşamla düşlerini dengede tutarak yaşamayı bilir. Bir tembel ağır görünse de, canlı ve hayat doludur ve her an harekete hazırdır.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

On yedinci yüzyıl tembellerinden , Rene Descartes, Felsefesini kendi yaşantısından geliştirmiştir.Gençliğinde Cizvit okulunda , sabahları asla kalkamayan bir öğrenciydi.Papazlar kovalarca buz gibi su dökerek onu uyandırmayı denedikleri halde , Descartes tekrar öbür tarafına dönüp uyumuştur.Ancak, o yaşlarda bile dehası fark edildiği için kendisine geç kalkma ayrıcalığı tanınmıştır.Yatakta yatıp keyif çatarken matematik problemleri çözen Descartes için düşünmek insan olmanın temeliydi.''Düşünüyorum , öyleyse varım'' ifadesi bunun bir sonucudur.cogito ergo sum - yani , yatakta yatıp düşünüyorum , öyleyse varım.

Bu sadece kitaptan alıntı yaptığım bir paragraf.Dili gayet akıcı ve tercümesi mükemmel.Yazar sizi hem zamanda bir yolculuğa çıkarığ tarihi sorgulatırken , diğer bir yandan tembelliğin insan doğasındaki yerini ve soğallığını anlatıyor.

Okurken bu kadar keyif aldığım nadir kitaplar vardır.Kendimi o kadar kaptırdım ki 1 gecede sabahlayıp bitirdim.Kesinlikle tavsiye ediyorum.

--------------------

Tembel düşmanı bie isim de Thomas Edison'dur.İnsanlar gece gündüz demeden çalışsın diye ampulü bulan adam tam bir iş manyağı değil de nedir.Edison yüzünden ''vardia'' sistemi doğmuştur.Ondan sonra makineler hiç durmadı.Kendi adına gece dört saat uykunun yeterli söyleyerek övünmesine karşın, Stanley Coren onun gün boyunca fırsat buldukça kestirdiğini bildirmiştir.Elektrik mühendisi Nikola Tesla da Edison ile çalıştığı uzun yıllar , ''gece üç dört saat uykuyla yetinirdi ama günde iki kezüç saat uyurdu'' diye anlatmıştır.Coren, bir diğer tembel düşmanı Herry Ford'un bir gün Thomas Edison'u ziyaret ettiğini ve onun gün ortasında uyuduğunu görerek çok şaşırdığını anlatır.Ford , Edison'un asistanlarından birine bu ikiyüzlülüğü açıklamasını istemiş ve asistan şöyle demiştir: ''fazla uyumaz aslında ama sık sık böyle kesti

rir.''

-------------------------------------------------------------

Ne yapacağınıza karar veremediğiniz bir an gelirse , uyuklama zamanıdır.

----------------------------------------------------------

Her şey nasıl bu hale geldi?Eh, anti-tembeller iş başında!Fazla uykunun zararları üzerine atıp tutmalar ikibin yıl öncesine dayanıyor İncil'de bu konu işlenmiş:

Karıncaları izle, tembel de olsanonların nasıl çalıştıklarını gör ve akıllan.

Bir rehberi , bir yol göstereni olmayan o karıncalar

Yazları et , hasat zamanı tahılını toplar.

Sen daha ne kadar uyuyacaksın, ey miski! Bu uykundan ne zaman uyanacaksın?

Biraz uyku biraz tembellik derken

Yoksulluk ve açlık seni bulacak...

Burada , her şeyden önce insanlara karıncaları örnek gösteren bir dini sorgulamakgerekir diye düşünüyorum.Karınca örneği, milyonlarca işçi arının çalışıp didinmesine karşın hiçbir iş yapmadan oturan kraliçe arıyla parazit erkek arılardan oluşan bir sistemde görebileceğimiz aristokrasi sömürüsüne dayanır.Kutsal Kitap'ta Tanrı Tembel kullarının kulağını çekerek aç ve yoksul kalacaklarına dair onları uyarıyor.Tembelliğin bir günah olduğu açık, günahın cezası da ölüm.İngiltere'de çalışkanlığın bedeli ise , yılda 22.585 sterlin!

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

kitabı yeniden okudum birkaç gün önce çok zevkli br kitap :D Okumanızı şiddele tavsiye ederim. İnsan cidden düşünüyor neden bu gereksz eşyaları aldığın ve gece gündüz çalışma gerektiğini :)

Yukarıda yazmışım zamanında içinden alıntılar :)

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

şuan düşünüyorum ;

tek odlı bir evim olsa haftada 3-4 gün çalışsam 400-500 tl kazanabilsem ama o çalıştığım günler de 6-7 saat çalışsam üfff ne süper olur :rofl:

bu kitabu ne zaman okusam pisikolojim bozuluyor :D

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Yeni Oluştur...