Typhon Oluşturma zamanı: Mart 29, 2008 Paylaş Oluşturma zamanı: Mart 29, 2008 Dejavu, halihazırda yaşanılan bir olayı daha önceden yaşamışlık veya görülen bir yeri daha önceden görmüş olma duygusudur. Ânı daha önceden yaşamışlık halidir. Fransızca; déjà (daha önceden) ve voir (görmek) fiilinin geçmiş zamanda çekimi olan vu nun birleşiminden türemiştir. Beynin, yorgunluk veya başka sebeplerden dolayı bir görüntü, ses, vb. herhangi bir girdiyi, giriş anı sırasında algılayamamasından kaynaklanabilir. Beyin bu girdiyi algıladığında kişi bu olayı daha önce yaşadığı hissine kapılabilir. Ayrıca, beynin sağ lobu ile sol lobunun milisaniyeden daha küçük bir zaman farkı ile çalışmasından da kaynaklanabilir. Bir taraf diğer taraftan önce algıladığı için, geç algılayan taraf bu olayın daha önce yaşanmış olduğu yanılsamasına kapılır. Bu durum sinir aksonlarındaki küçük bir sapmadan kaynaklanır. Dejavunun zıttı jamais-vu dur. Bu durumda insanlar tanıdığı bir çevrede yabancılık çekebilirler. Dejavu ya benzer sebeplerle ortaya çıkar. Araştırmalara göre insanların %50 den fazlası hayatlarında en az bir kere dejavu durumunu yaşamıştır. İnsanların çoğu bir süre sonra, en son ne zaman dejavu yaşadığını unutur. déjâ vu, fransızca kökenli bir terim ve "daha önce görülmüş" anlamına geliyor. günlük hayat boyunca sıkça yaşanan bu görüngü, bir anın daha önceden yaşanmış olduğu hissini veriyor. veya ilk defa gittiğimiz bir yerde sanki daha önceden de bulunmuş olduğumuzu hissedebiliyoruz. kendi kendimize açıklamakta güçlük çektiğimiz bu durum, hafızada meydana gelen ufak karışıklıkların bir sonucu olarak açıklanıyor.tabii ki daha farklı yaklaşımlar da mevcut, örneğin daha önceden hafızaya alınmış olan bir görüntünün veya olayın, belirli bir anda yeniden yarı gerçekçi bir imaj halinde zihne yansıması ( flashback) olarak da tanımlanıyor. arthur funkhoser, farklı inirsel uyarılara bağlı olarak gelişen 3 tip "déjâ vu" fenomeni olduğunu ileri sürüyor ve bunları şöyle sınıflandırıyor: "déjâ vecu"(önceden tecrübe edilmiş), "déjâ senti"(önceden hissedilmiş) ve "déjâ visité" (önceden gidilmiş). önceden yaşanmışlık hissine getirilen en güncel açıklamalardan birisi de, beyindeki kısa ve uzun dönem hafıza mekanizmalarında kısa süreli bir tutukluk meydana geliyor olması. algılanan bilgilerin ( veya duyumların) kısa süreli hafızadan uzun süreli hafızaya geçişi esnasında, normal yoldan saparak bir anlamda " yolunu kosaltması" sonucunda o anki algı, kişi tarafından uzun dönem hafızadan gelmesi nedeniyl "geçmişte yaşanmış" olarak nitelendiriliyor. normalde algı ve tepki arasında geçen ve aslında bizim farkında olmadığımız gecikme süresini, kısaldığı zaman fark ediyoruz ve bunun sonucunda huzursuzluk hissine kapılıyoruz. ayrıca, çeşitli sinirsel hastalıklarda , örneğin sara nöbetleri öncesinde, çoğunlukla "déjâ vu" hissi daha sık yaşanıyor. (Herkes bu konu hakkında bilgilidir ama genede yazıyım dedim.) "http://tr.wikipedia.org/wiki/Dejavu_%28psikoloji%29"'dan alındı Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
morvesiyah Yanıtlama zamanı: Mayıs 4, 2008 Paylaş Yanıtlama zamanı: Mayıs 4, 2008 Yaşanılan bir olayın, daha önce de yaşanılmış olması hissine kapılınması durumudur. Fransızcadan gelen “deja vu” kelimesi, “daha önce görülen” anlamına gelmektedir. Bir çok insan dejavu yaşadığını söyler. Kimileri dejavunun beyindeki bir algı sorunundan kaynaklandığını düşünürken kimileri de bunu reenkarnasyon ile bağdaştırır. Bilimsel olarak dejavu şöyle açıklanabilir. 5 duyu organımızdan beyne giden sinyaller (özellikle görüntü ve ses) beyin tarafından algılanamayabilir. Oysa algılanamayan bu bilgi beyinde kaydedilmiştir ve ne zaman yaşanıldığı konusunda bir bilgi yoktur. Beyin bu sinyalleri tekrar aldığında ise kişi bu olayı ikinci defa yaşadığı hissine kapılabilir. Beynin, yorgunluk veya başka sebeplerden dolayı bir görüntü, ses, vb. herhangi bir girdiyi, giriş anı sırasında algılayamamasından kaynaklanabilir. Beyin bu girdiyi algıladığında kişi bu olayı daha önce yaşadığı hissine kapılabilir. Ayrıca, beynin sağ lobu ile sol lobunun milisaniyeden daha küçük bir zaman farkı ile çalışmasından da kaynaklanabilir. Bir taraf diğer taraftan önce algıladığı için, geç algılayan taraf bu olayın daha önce yaşanmış olduğu yanılsamasına kapılır. Bu durum sinir aksonlarındaki küçük bir sapmadan kaynaklanır. Dejavunun zıttı jamais-vu dur. Bu durumda insanlar tanıdığı bir çevrede yabancılık çekebilirler. Dejavu ya benzer sebeplerle ortaya çıkar. Araştırmalara göre insanların %50 den fazlası hayatlarında en az bir kere dejavu durumunu yaşamıştır. İnsanların çoğu bir süre sonra, en son ne zaman dejavu yaşadığını unutur. Alıntıdır Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
nevermore Yanıtlama zamanı: Haziran 28, 2009 Paylaş Yanıtlama zamanı: Haziran 28, 2009 Deja vu ve Jamais vu http://img.webme.com/pic/g/gizliilimler/dilu01_dejavu-066.gif Deja vu ve Jamais vu Deja vu'nun Kelime Anlamı Deja vu, yaşanılan bir olayı daha önceden yaşamışlık veya görülen bir yeri daha önceden görmüş olma duygusudur. Ânı daha önceden yaşamışlık hâlidir. Fransızca; "déjà" (daha önceden) ve "voir" (görmek) fiilinin geçmiş zamanda çekimi olan vu'nun birleşiminden türemiştir. Bir çok insan, deja vu yaşadığını söyler. Kimileri deja vu'nun beyindeki bir algı sorunundan kaynaklandığını düşünürken kimileri de bunu reenkarnasyon ile bağdaştırır. Deja vu'nun adını bilmiyorsanız, hakkında pek şey duyabilirsiniz. Mesela kahinlik gibi şeyler…Adını bilmemekten kastım; diyelim ki başınızdan veya yakınınızın başından o an tekrardan yaşamış hissine kapıldığı bir olay geçti ve bunu bir başkasına anlattı. Bu durumda ona bakış açıları değişiyor insanların -ki insanların bile değişmese adamın kendisine olan bakış açısı değişiyor- çünkü aynı şeyleri sürekli olarak yaşayıp durmak bir süre sonra sizin için normallik dışına çıkacaktır. Deja vu yaşayanlar, bu deneyimi daha önceden yaşamadıkları bir olayı sanki daha önce yaşamış kadar yüksek oranda bir benzerlik hissi içinde deneyimlemek şeklinde tanımlamaktadır. Ayrıca bu deneyime “gariplik”, “bir şeylerin ters gitmesi” gibi duygular da eşlik edebilir. Genellikle yaşanan şey muazzam derecede tanıdık gelen ama yine de yeni bir olay şeklinde olurken, bazı deneyimlerde yaşananlar geçmişte yaşanmış bir olaymış gibi de algılanabilir. http://img.webme.com/pic/g/gizliilimler/deja-vu-brain.jpg Deja vu'nun Nedenleri Beynin, yorgunluk veya başka sebeplerden dolayı bir görüntü, ses, vb. herhangi bir girdiyi, giriş anı sırasında algılayamamasından kaynaklanabilir. Beyin bu girdiyi algıladığında kişi bu olayı daha önce yaşadığı hissine kapılabilir. Ayrıca, beynin sağ lobu ile sol lobunun milisaniyeden daha küçük bir zaman farkı ile çalışmasından da kaynaklanabilir. Bir taraf diğer taraftan önce algıladığı için, geç algılayan taraf bu olayın daha önce yaşanmış olduğu yanılsamasına kapılır. Bu durum sinir aksonlarındaki küçük bir sapmadan kaynaklanır. Yoğun miktarda alkol alımının ertesi sabahı (akşamdan kalma iken) gerçekleşme ihtimali yüksektir. Araştırmalara göre insanların %50 den fazlası hayatlarında en az bir kere deja vu durumunu yaşamıştır. İnsanların çoğu bir süre sonra, en son ne zaman deja vu yaşadığını unutur. Yaşanılan Kimi Deja vu Deneyimleri "Beyaz bir arabanın içerisindeydim. Yanımda annem ve babam vardı. Hız ibresi 140 kilometreyi gösteriyordu. Birden bir gürültü koptu ve takla atmaya başladık. Dışarı çıktığımızda hepimiz sağdık ve o arabadan nasıl sağ çıktığımıza şükrediyorduk. Bir anda kan ter içinde uyandım ve gördüğümün bir rüya olduğunu fark ettiğimde rahatladım. Ancak bu bir rüya değilmiş. Bir hafta sonra aynı anlattığım gibi bir trafik kazası geçirdiğimizde tüylerim diken diken olmuştu." (A.Ç- Serbest meslek) "Üniversite 2. sınıftaydım. Rüyamda büyük çok katlı camlı bir binaya girdiğimi ve orada çalıştığımı gördüm. Bu rüyanın üzerinden 4 sene geçtikten sonra aynı rüyamda gördüğüm binada çalışmaya başladım. 'Ben bu binayı daha önce görmüştüm' dedim. Hatta yemekhane, lavabo gibi yerleri kimseye sormadan da bulmuştum. Hala şoktayım" (B.Ö.- Muhasebeci) "Birgün işyerinde günlük çalışırken televizyondan geçen bir haberi daha önce gördüğümü anımsadım ve 'Ben bu anı daha önce yaşamıştım' dedim. İş arkadaşlarım hep bir ağızdan 'Deja vu' diye bağırdı" (Y.A.- Editör) Deja Vu ve Bilim Deja vu hakkında bilim şöyle diyor; Sağ ve sol lobun (beynin iki tane lobu yani bölümü) arasındaki algılayış süresindeki farklılıktan dolayı olayı daha önceden yaşamışlık hissi. Bu süre, milisaniyeler ile ifade ediliyor. Deja vu'yu en çok yorgunluk halinizde meydana gelebilir.Beyniniz fazla yorulduğunda olayları tekrar edip durabilirsiniz. Deja vu yaşadığınız zaman keşke o anda bunu yapsaydım, aa ben bunu biliyordum böyle diyecekti, keşke yapmasaydı gibi kendinize sitem edebilirsiniz. Bu tür durumları bütün insanların yaşadığını unutmayın ve deja vu yaşadığınız zaman kendiniz faklı hissetme gibi lükslerine kapılmayın.. 5 duyu organımızdan beyne giden sinyaller (özellikle görüntü ve ses) beyin tarafından algılanamayabilir. Oysa algılanamayan bu bilgi beyinde kaydedilmiştir ve ne zaman yaşanıldığı konusunda bir bilgi yoktur. Beyin bu sinyalleri tekrar aldığında ise kişi bu olayı ikinci defa yaşadığı hissine kapılabilir. Bunun dışında beynin sağ lobu ile sol lobu arasında mikro saniyeler seviyesinde bir çalışma süresi farkı vardır. Bir olayı beynin bir tarafı diğer tarafından önce algılar ve bilgi ikinci lobda algılandığında kişi ikinci defa yaşanmış hissine kapılabilir. Ayrıca yaşanılan olayın daha önce bir benzerinin görülen ve hatırlanmayan bir rüyada yaşanmış olması da muhtemeldir. Şunu da eklemem gerekir ki, insan hafızası değiştirilebilir. Yaşamadığınız bir olayı sürekli yaşamış gibi düşünürseniz; örneğin bir filmde başrol oyuncusunun başına gelen bir olayı kendi başınıza gelmiş gibi tahayyül ederseniz ileride bir gün o olayı gerçekten yaşadığınızı hatırlayabilirsiniz; yani anılarınızı değiştirmiş olursunuz ki bence deja vu'nun bir sebebi de budur. İnsanların yaşamadıkları, hayali olayları nasıl yaşamış gibi hissettiklerini bulmak için nörologlar, sağlıklı gönüllülerin beyinlerinin MR'larını çekti. MR sırasında, araştırmaya katılanların, çok emin olarak hatırladıkları konularda beynin yan altında bulunan, bir olayın çok belirgin ve somut birçok ayrıntısını hafızalayan lobdaki beyin faaliyetinde artış olduğu belirlendi. Katılımcıların emin olduklarını söyledikleri, ancak hayali olduğu belirlenen olayları düşündükleri sırada, beynin üst bölgesinde bulunan ve ayrıntısız biçimde olayların yalnızca ana fikrini belleğe alan bölgenin daha etkin olduğu gözlendi. Öncelikle bu bölümdeki anılarını düşünen kişilerin yalnızca kimi olayların genel hatlarını hatırlayabildikleri ve yanılabilecekleri ortaya çıktı. Duke Üniversitesi'nden nörolog Dr. Roberto Cabeza, insan belleğinin bilgisayarınkine benzemediğini belirterek, insanların sık sık, yaşanmamış olsa bile kimi olayları geçmişte yaşadıklarını sanabildiklerini söyledi. Cabeza, bu araştırmanın Alzheimer hastalığının erken tanısında yararlı olabileceğini bildirdi. Daha önceki araştırmalar, yaşlanıldığında beynin genellikle kesin olayları hatırlama özelliğini genel izlenimleri hatırlamaktan daha hızlı yitirdiğini göstermişti. Araştırma, Journal of Neurosciences adlı dergide yayımlandı. Deja Vu ve Psikoloji "Çok eskiden yaşadım bu anı ben" dersiniz şaşkınlık içinde. ilk girdiğiniz bir ev, bir merdiven, birden güneş vuran pencere… Ve tam sırasında tren düdüğü Melih Cevdet Anday da dizelerinde bu olaya biraz da olsa değinmiş. Sizin de muhakkak ki başınıza gelmiştir. Kiminin zihnin bir oyunu olarak nitelendirdiği kiminin de “Benim mistik güçlerim var. Ondan başıma geliyor” dediği bir deyim Deja vu. Kelime anlamına bakacak olursanız “Bir olayı ya da bir anı daha önceden yaşama hissi” diyor araştırma sonuçları. Peki Deja vu gerçekten nedir? Psikolojiyle ne alakası vardır, İslam’da bilinen bir şey midir? Veya psikolojik bir rahatsızlıktan mı ileri gelir? Sizin için araştırdık. Psikolog Uğur Dalan bu ilginç olayı şöyle tanımlıyor: “Deja vu Fransızca "daha önce görüldü" anlamına gelen bir kelimedir. Genellikle kişinin yeni gördüğü veya yaşadığı bir olayı daha önce gördüğüne veya yaşadığına inanmasıdır. Bu yaşamışlık duygusunun altında çeşitli nedenler olabilir. Bu nedenlerden bazıları yaşanılan durum ile geçmişte yaşanılan durumlar arasındaki benzerliklerin olması olabileceği gibi, yaşanılan duruma benzer bir durumun hayal edilmesi veya rüya da görülmesi de olabilir.” Dalan, bu durumun kişilerin günlük hayatında yaşadığı bir olay olduğunu ama bazı zamanlarda da epileptik ve histerik hastalarda da gözlemlenebildiğini söylüyor. Dalan şöyle devam ediyor: "Psikoloji karşılığı olarak "paramnezi" sadece dinlediğimiz bir olaya tanıklık ettiğimiz ya da aslında yeni gördüğümüz bir yeri daha önceden görmüş olduğumuz yanılsaması türünden bellek çarpıtmalarıdır. Terapist olarak bu durumu terapilerimizde zaman zaman görebiliyoruz, hatta ilk seansımızda odaya veya kliniğimize daha önceden gelmiş gibi hissettiğini düşünen danışanlarımız bile olabiliyor veya beni sanki tanıdıklarını söyleyenlerle de karşılaşabiliyoruz." Jamais Vu Deja vu'nun zıttı jamais-vu'dur, Jamevü okunur. Bu durumda; insanlar, tanıdığı bir çevrede yabancılık çekebilirler. Deja vu’ya benzer sebeplerle ortaya çıkar. kaynak Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
UsagiNarciss Yanıtlama zamanı: Haziran 28, 2009 Paylaş Yanıtlama zamanı: Haziran 28, 2009 herkes bılgılıdır demıssın typ'm ama guzel bı baslık olmus..elıne saglık yanı. senn de nevermore'cum elıne saglık X) Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
nazirella Yanıtlama zamanı: Haziran 28, 2009 Paylaş Yanıtlama zamanı: Haziran 28, 2009 güzel ve açıklayıcı olmuş hepinizinkide Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
theangelofdeath Yanıtlama zamanı: Haziran 29, 2009 Paylaş Yanıtlama zamanı: Haziran 29, 2009 bana da çok oluodu ama deja-vu sonrasında gelişen olaylar sonunda deja-vu olmadığını anlıyordum tekrardan deja-vu'yu tetikleyecek bi olay olduğunda deja-vu'nun tekrar ettiği kanısına varıyordum... baya karışık belkide hayatın monotonluğu veya tekdüzeliği deja-vu'ya neden oluyordur kim bilir Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
nevermore Yanıtlama zamanı: Mart 3, 2010 Paylaş Yanıtlama zamanı: Mart 3, 2010 Network dergisinin 57 no’lu sayısındaki “Deja Vu’nun Üç Tipi” başlıklı makalesinde Arthur Funkhouser, deja vu’nun sebepleri olarak ileri sürülenler arasında reenkarnasyon ve geçmiş yaşamların dışlandığını, çünki insanların deja vu sırasında modern eşyaları tanıdıklarını söylemekteydi. Çocukluğum ve gençliğim sırasında rutin bir şekilde deja vu deneyimledim, belki de ortalama olarak haftada bir kez. Bununla söylemek istediğim şey bir sonra neler olacağını fiziksel olarak bilmek değil ama daha önce deneyimlediğimi bildiğim bölümlerden söz ediyorum. Derken deja vu beni tamamen terk etti. Sanırım, olan şuydu: Gençliğimin sonlarına doğru kendimi eğitmek için bir dürtü hissettim, böylece hayatta yeni bir yöne yöneldim. Bir akşam, ben 19 yaşındayken, konuşmakta olduğum adam bana birdenbire “Don, ne dedim ben şimdi?” diye sordu. Söylediklerini ona söyledim. Başını salladı: “Hayır, ben bunları 15-20 dakika önce söylemiştim. Ne oldu sana?” dedi. Kafam karıştı ve benimle dalga geçtiğini sandım. O ise “benim” orayı terk ettiğimi ve geri dönmem için sabırla beklediğini söyledi. O sırada birkaç ay önceki bir olayı hatırladım, arabamı sürerken on beş dakika kadar “kaybolmuştum”. Arabamı şuursuzca kullandığımı fark ettiğimde bayılacak gibi olmuştum. O sırada arkadaşımın ciddi olduğunu anladım, bir tür beden dışı deneyim yaşamıştım. Ama benim açımdan ayrılışım ve dönüşüm arasında hiçbir ayrım yoktu. Tek başıma isem, zamana dikkat etmiyor ve etrafta dolaşmıyorsam, “kayıp zaman” bölümlerini saptamak imkansızdı. Geriye baktığımda, bu bölümler esnasında bir biçimde eğitildiğimi, yeni bir yola yöneltildiğimi hissediyorum. Bu da deja vu’yu neden artık deneyimlemediğimi açıklıyor. Kırk altı yaşımdayken, zorlu bir günün sonunda yorgun ve fiziksel acı içinde eve doğru yürüyordum. Birden kendimi bedenimin dışında, üstünde ve sağa doğru bir noktada buldum. Artık acı ve yorgunluk yoktu; robot ise aşağıda ayaklarını sürümeye devam ediyordu. Yolun sonuna baktım; sonsuzluğu görebiliyordum. Yolun sonu yoktu (bunu artık gözümde canlandıramıyorum). O yolu sayısız kez yürüdüğümü ve yolumu son derece iyi bulmayı başarana kadar yürümeye devam edeceğimi biliyordum, o zaman bu sonsuz tekerleği terk edebilecektim. Bir süre sonra bana aynı şeyleri söyleyen canlı bir rüya gördüm. Eğer kişi aynı hayatı tekrar tekrar yaşıyorsa, bu çağdaş eşyaları tanıyabilmeyi açıklayabilir. Tam olarak aynı hayatı yaşamak amaçsız olacaktır, öyleyse davranışımızı değiştirmek ve farklı yollara gitmek için yeterli hür irademiz olmalıdır. Bu yollar bazen yakın hatta bazen örtüşen paralel dünyalar olabilirler. Bunu söylememin nedeni, 30 yıl kadar hiç deneyimlemedikten sonra, 49 yaşımda tek bir deja vu deneyimi yaşamış olmamdır. Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
Jethro Yanıtlama zamanı: Mart 3, 2010 Paylaş Yanıtlama zamanı: Mart 3, 2010 Deja-Vu Bende çok oluyor bu foruma üye olmadan önce ilk girdiğimde sanki daha önce buraya girmiştim demiştim içimden bu ya gerçekten dejavu yada siyah forumlardan bilinç altıma yerlesmis genelde siyah renkli forumlarda gezerim Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
nightfall Yanıtlama zamanı: Mart 4, 2011 Paylaş Yanıtlama zamanı: Mart 4, 2011 son 2 aylik zaman diliminde cok sik yasamaya basladim bu durumu psikolojim bozuldu acaip teoriler üretmeye basladim xD genelde bi karar verdikten sonra ilk defa gittigim,yaptigim yer,olaylarda oluyor ve sanki daha önce yasamisim ama kararimin sonucundan dolayi tekrar basa dönmüs gibi hissediyorum zaten hatirlama gibi bir secenek olmadigindan hertürlü hata kendini tekrarlicaktir oyüzden kendimi böyle bir paradoksa sokmam iyi olmaz sanirim .) en iyisi ben gideyim bi cay yapiim Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
BaRMaN Yanıtlama zamanı: Mart 4, 2011 Paylaş Yanıtlama zamanı: Mart 4, 2011 defalarca hissettim ama kendimi hiçbir zaman özel falan sanmadım. hatta ne gördüğümü anımsayıp sonuna etki edebiliyorum. mesela hatırladığım son karelerde konuşuyorsam, kendimi tutup konuşmadan o anın geçmesini bekliyorum gibi boş beleş işler işte. bir nevi montaj bizimkisi Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
byglos Yanıtlama zamanı: Mayıs 1, 2013 Paylaş Yanıtlama zamanı: Mayıs 1, 2013 Bende çocukluğumdan beri yaşıyorum.Her insanın hayatında bir kere mutlaka olmuştur derler.Ama benim ortalama 4-5 ayda bir oluyor.Ayrıca Deja Vu'nun işitme versyonunu yaşıyorum.Yani aklıma önceden yerleştirilmiş kelimeler, görüntü değil.. Bana Lob gecikme olayı pek mantıklı gelmedi.Psişik desek daha mantıklı ve bence rüyada gördüğümüzü hatırlamak olmayabilir.Önceden "RÜYADA" gördüm değimi, dejavu olan/yaşayan kişinin yüksek ihtimalli teorisidir.Bilinç altımıza önceden yerleştirilmiş görüntüler sesler v.b.Çünkü Deja vu olduğu zaman tam net hatırlamasakta 1 hafta önce, 2 ay önce gibisinden tahminler yürütüyoruz. Ve konu pörtletilmeyi hakediyor.. ) Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
Önerilen Mesajlar
Sohbete katıl
Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.