Jump to content

Queen


Geceyuruyen

Önerilen Mesajlar

http://img129.imageshack.us/img129/8158/5413951506fn9.gif

Queen, İngiliz rock grubu. 1970 yılında "Smile" grubunun dağılma sürecine girmesi sonrasında Brian May, Roger Taylor ve Freddie Mercury tarafından Londra'da kurulmuştur. Bir yıl sonra John Deacon'un katılımıyla grup tamamlanmıştır. 70'lerin sonlarında üne kavuşan grup bugün hâlâ geniş bir hayran kitlesine sahiptir. Her ne kadar özellikle Amerikalı eleştirmenler tarafından önemsenmemişse de arena rock, glam rock, hard rock, heavy metal, pop rock ve bunun gibi daha nice müzik türüne büyük katkılarda bulunmuştur.

 

1999 yılında Channel 4 tarafından düzenlenen "Music of the Millenium" anketinde Queen tüm zamanların en iyi ikinci grubu seçilmiştir. Queen'in toplamda 18 albümü, 18 single'ı ve 8 DVDsi 1 numaraya yükselmiş ve bu sayede en çok satan gruplar arasındaki yerini almıştır. Dünya çapında 300 milyon adet albüm satmışlardır. Bu satışların 35.5 milyonu ABD'de yapılımştır.

http://img129.imageshack.us/img129/1388/a40ws4.gif

Üyeler

Queen Arjantin'de, 1981Freddie Mercury (1946-1991) piyanist ve solist: Grubun sesi ve yüzü olması onun diğer yeteneklerinin gölgede kalmasına neden olmuştur. Oysa ki son derece yetenekli bir piyanisttir. Özel bir tenor sesine sahipti. 1988 yılındaki Barcelona olimpiyatları için Monserrat Caballe ile düet yaptıkları albüm oyunların resmi müziği olmuştur. Ayrıca öğretimini Ealing Cllage'de Grafik sanatları üzerine yapmıştır. Queen'in bir çok şarkısı ona aittir.

 

John Deacon (1951) bas gitar: Grubun ilk basçılarından memnun kalmaması sonucu yapılan seçmeler ardından gruba 1971 yılında katılmıştır. Grubun stüdyo albümlerinde tek ana vokal yapmayan ismidir. Sonraki yıllarda Queen'in finansal ve idari konularıyla ilgilendi. 90ların sonunda müzik hayatını bıraktı ve Queen+Paul Rodgers turuna katılmadı. Aralarında "You are my Best Friend", "Another One Bites the Dust" ve "I Want to Break Free" nin de bulunduğu bir çok şarkının bestesini yaptı.

 

Brian May (1947) gitar ve vokal: Aynı zamanda başarılı bir piyanisttir. Çocukluğunda babası ile birlikte geliştirdiği "Red Special" adlı gitarı hala kullanmaktadır. Zaman zaman özellikle kendi bestelerinin vokallerini de yapmıştır. Aralarında "Tie Your Mother Down", "We Will Rock You" ve "Fat Bottomed Girls"ün de bulunduğu pek çok şarkıyı bestelemiştir.1991'de "Back to the Light" ve 1998'de "Another World" olmak üzere iki solo albüm yapmıştır. Az bilinen yanlarından biriyse Imperial College den mezun bir Astro fizikçi olmasıdır.

 

Roger Taylor (1949) vurmalılar ve vokal: Grubun bateristi olmasının yanısıra ritim gitar, gitar ve bas da çalmıştır. "Radio Ga Ga", "A Kind of Magic", "These are the Days of Our Lives", "Heaven for Everyone" gibi en önemli besteleri 80li yılların sonunda gelmiştir.

http://img84.imageshack.us/img84/4559/iqueenma8ry4.jpg

Queen rock dünyasının en gösterişli, en görkemli ve en renkli müzik topluluğudur!... Rock müzik için yenilik sayılabilecek tüm gelişmeler neredeyse Queen’in eseridir. Queen öylesine muhteşem bir müzikal yeteneğin sonucudur ki, “Bohemian Rhapsody” gibi opera-rock harmanı bir şarkıyı tüm müzik dinleyicileri için dinlemekle doyulamaz bir kült haline getirmiştir. Queen öylesine unutulmaz bir gruptur ki, “We Will Rock You” gibi bir ritm şarkısını dünyanın en çok bilinen ezgileri haline sokmuştur. Queen öylesine etkili bir gruptur ki, başarı anlarında duyulan sevinci pekiştirmek için “We Are The Champions” gibi bir ölümsüz bırakmıştır gerisinde. Queen öylesine mükemmel bir gruptur ki, “Innuendo” gibi imalı ve birçok farklı parçanın homojen bir bütününden oluşturduğu şaheserle müziğin ulaşabileceği en üst noktayı dinleyicisine göstermiştir. Queen öylesine hayatın içinden bir gruptur ki, ölümün soğuk rüzgârını ensesinde hissederken bile “The Show Must Go On" ile yaşam felsefesinin en dramatik eserini üretebilmiştir. Ve diğerleri… Queen şarkılarının her birinin mükemmelliği yazmakla bitmez…

 

Queen, müziğin varabileceği son noktadır.

 

Queen, insanların yüz binler halinde tek bir sesi çıkarabilmesi demektir.

 

Queen, gösterinin her daim devam ettiği büyülü bir dünyadır.

 

Davulda Roger Taylor, gitarda Brian May, basta John Deacon ve vokalde dünyanın en güçlü ve en etkili seslerinden Freddie Mercury...

http://img84.imageshack.us/img84/4559/iqueenma8ry4.jpg

 

Queen'in Öyküsü: Queen’in kökleri 1960’lı yılların ortalarında bir okul grubu olarak kurulan 1984 adlı topluluğa dayanır. 1984, Brian May ve Smile’ın üçüncü ismi olan Tim Staffell’in yer aldığı bir gruptur. 1984 grubunun kadrosunda Brian, lead gitar; Dave Dilloway basgitar; Malcolm ritm gitar ve John Drifter da piyanoda yer alır. Davul çalan birini tanımadıkları için başlarda davulsuz çalmaya devam ederler. Ayrıca büyük bir eksiklik olarak solistleri de yoktur. Kısa bir süre sonra Tim Staffell ile tanışan Brian, grubun solist sorununu çözüme kavuşturur.

 

Tim Staffel de aralarına katıldıktan sonra ciddi provalara başlarlar. Bazı okul organizasyonlarında, küçük çaplı salonlarda çalma şansı yakalarlar ve hatta az da olsa para bile kazanırlar.

 

1984’ün diğer üyelerinden birkaçı eğitimleri dolayısıyla gruptan ayrılmak zorunda kaldılar. Grupta sadece üç kişi yoluna devam eder: Brian, Tim Staffell, Dilloway…

 

Londra’da müziğe devam eden grup, dönemin popüler müzik gruplarının şarkılarını cover yapırak repertuarını oluşturur. 1967 yılına gelindiğinde ise Olimpia’da düzenlenecek ve o yılların en önemli isimlerinin sahne alacağı bir organizasyona alt grup olarak çıkmaları teklif edilir. Bu teklif karşısında çok heyecanlanırlar. Organizasyonda yer alacak önemli isimlerden bazılar şunlardır: Jimi Hendrix, Pink Floyd, The Herd, Traffic, Tyrannosaurus Rex…

http://img84.imageshack.us/img84/6153/queenpl7.jpg

Konser tam anlamıyla istedikleri gibi geçmez. Çünkü sahneye çıkma vakitleri oldukça ileri sarkar ve beklemenin verdiği yorgunluktan dolayı istedikleri performansı gösteremezler. Brian, 1984 adlı grupta yeterince iyi müzik yapamadıklarını düşünür. O, kendi şarkılarını yapabileceği bir grubunun olmasını ister. Bu nedenle 1968 yılının başında 1984 adlı gruptan ayrılmaya karar verir. Kendi gibi düşünen Tim Staffell de gruptan ayrılmıştır.

 

Brian May ve Tim Staffell 1984’ten ayrıldıktan sonra yollarını ayırmazlar ve yeni bir grup kurmak için ilk girişimlerini yaparlar. Bir kez daha birlikte adım atma kararı veren ikili, böylelikle yeni kuracakları grup için bir davulcu arayışına girerler.

 

Imperial Koleji’nin öğrenci birliği tahtasına verdikleri ilanla yeni gruplarında çalacak olan davulcuları için ilk adımı atarlar. İlanda “Mitch Mitchell / Ginger Baker tarzı” bir davulcu aradıklarını yazıyordur.

 

Bu ilana kısa bir süre sonra yanıt verecek olan kişi ise Roger Taylor’dır.

 

Roger’ın evine giden ikili, yeni grup arkadaşlarıyla yaptıkları birkaç denemeden sonra aradıkları davulcuyu bulduklarından şüphe etmezler, çünkü bu hızlı davulcunun yetenekleri onları etkilemeyi başarmıştır. Bu şekilde Smile kadrosu da tamamlanmış olur.

 

O dönemlerde progressive rock, oldukça yoğun bir ilgiyle karşılanıyordu. Mesela Pink Floyd, Deep Purple, Free gibi gruplar yaptıkları müziklerle birçok farklı pencere sunuyorlardı. Bu yeni müzik tarzı Brian May ve Tim Staffell’i de etkilemişti kaçınılmaz olarak.

 

1984 ve Reaction adlı gruplarda cover parçalar çalan grup üyeleri artık kendilerine ait bazı çalışmalar ile dinleyiciler arasında yer alıp daha özgün işleri ortaya çıkarabilmek için bu konu üzerinde ciddi olarak düşünmeye başlarlar. Sahne performansları güçlendikçe, yeni materyallerin üretimi de o oranda kolaylaştı. Brian May başarılı bir dereceyle lisans eğitimini tamamladıktan birkaç gün sonra Smile, Ekim 1968’de Imperial Kolej’de ilk defa seyirci önüne çıkar. Hem de Pink Floyd’un alt grubu olarak…

http://img84.imageshack.us/img84/1123/queenlyricstr6.jpg

Pink Floyd’un alt grubu olarak aynı sahnede çalma şansını yakalamaları onların motivasyonunu önemli ölçüde arttırır. Tim Staffell’in kendine has şarkı söyleme sitili, Brian May’in gün geçtikçe daha da hissedilir hale gelen karakteristik gitar yetenekleri ve Roger Taylor’ın güçlü ve hızlı davul kombinasyonları, grup için uyumlu bir bütünleştiricilik sağlıyordu. Hatta o dönemlerde grubun sahne teçhizatını taşıyabilmeleri için, arkadaşları olan Pete Edmunds, MG spor arabasını satıp Ford Thames minibüs satın alarak Smile’ın nakliyat işlerini de halletmiştir.

 

Smile o günlerde, Truro’daki PJ’s Club’da, plaj partilerinde, Fowey Karnavalında, Redruth’da, St. Ives ve Flamengo balo salonlarında çalmaya devam etti. Bu sıralar yerel salonlarda konserlere çıkmak onlara yeteri kadar cazip gelse de, aynı zamanda üniversite eğitimleri için de ciddi düşüncelere sahiptiler. Bununla birlikte Roger Taylor, müzik kariyerine daha fazla yoğunluk verebilmek için 1968 yılında London Medical School’daki eğitimine ara verir. Smile grubu Imperial Koleh ve Cornwall’da oldukça popülerdi ana herhangi bir dışa açılma durumu söz konusu değildi. Albümü olmayan grupların ne kadar sahne alırlarsa alsınlar bir süre sonra unutulacaklarının farkındaydılar. 1968 yılında Pink Floyd’un alt grubu olarak çaldıkları günden beri, ciddi bir gelişme yaşamamışlardır.

 

1969 yılının başında Bekar Anneler ve Çocuklarını Korma Vakfı’na destek amacıyla düzenlenen bir konserde sahneye çıkmak için büyük uğraşlar verirler. Ve sonunda bunu başarırlar. İmperial Kolej tarafından organize edilen bu konser Londra’nın en önemli salonlarıdan biri olan Royal Albert Hall’da Şubat ayında gerçekleşir. Geceye katılan önemli isimler arasında Joe Cocker, The Bonzo Dog Doo Dah Band ve Free de bulunur. Bu konserde başlarda bazı aksilikler yaşansa da Smile için mükemmel geçer. Eskiyen enstrümanlarından dolayı konserden önce sahneye nasıl çıkacaklarını düşünürler.

http://img219.imageshack.us/img219/2590/vlcsnap7199606zaui8.jpg

Tim Staffell’in tanıdığı bir yerden ödünç aldıkları enstrümanlarla sahneye çıkarlar. Bu konserin görüntüleri Roger Taylor’ın bir arkadaşı tarafından videoya da çekilir (Ses içermeyen kalitesiz bir görüntüdür). Queen üyelerinin birlikte görüntülendiği ilk sahne performansı olur ayrıca böylelikle. Ve bu konserden sonra Smile hakkında ilk defa bir gazetede eleştiri yazılır.

 

Smile üyeleri bu performanslarından öylesine etkilenirler ki günlerce birbirlerine sahnede neler olduğunu en ince ayrıntısına kadar anlatıp dururlar. Arkadaş çevrelerinde toplandıkları zaman da konuştukları en önemli konu bu konser olur. O dönemler Smile’ın arkadaş grubuna yeni tanıştırılan bir isim daha vardır. 22 yaşındaki sanat öğrencisi bu kişi Farookh Bulsara’dır.

 

Bu tuhaf görünüşlü, giyiminde abartılı bir kışkırtıcılık bulunan yeni arkadaşlarının müzik konusunda neler yapabileceğini kısa bir sora sonra anlarlar. Farookh, artık vaktinin büyük bir çoğunluğunu Smile ile birlikte geçirmeye başlar. Smile üyelerine sürekli tavsiyelerde bulunan Farookh’un en büyük isteği bu gruba bir şekilde dahil olmaktır.

 

Ancak Amerikan Mercury Records adlı yapımcı şirketin dikkatini çeken Smile grubuna single yapımı teklif edildiğinde Farookh, gruba girebilme hayallerinden vazgeçmek zorunda kalır.

 

Farookh Bulsara bu sırada ismini sonradan Wrackage olarak değiştirecekleri Ibex grubuna dahil olur.

 

Smile’ın single’ı beklenen etkiyi göstermez ve başarısız olur. 1969 yılının sonlarına doğru Smile ile Wrackage üyeleri zamanlarının çoğunu birlikte geçirirler. Single’da istenen başarının gelmediğini ve sahne performanslarının yeterli olmadığını düşünen Mercury Records şirketi Smile ile çalışmama kararı alır.

 

Wrackage grubunda da işler istenildiği gibi gitmez ve bundan dolayı 1970 yılının ilk ayları Farookh gruptan ayrılır. Farookh Bulsara içindeki tutkuyu, görsel bir şovla tamamen kendilerine özgür şarkılarla dışa vurmak ister ki bunu da Wrackage adlı grupta yapamayacağının farkında varması uzun sürmemiştir. Daha sonra kısa bir süreliğine Sour Milk Tea adlı bir grupta zaman geçirir ve sonrasında başka çalışmalara yönelir.

 

Farookh Bulsara, kendi grubuyla ayrılık yaşarken, Brian May ve Roger Taylor’ın grubu Smile’da da ilk ayrılık meydana gelir. Tim Staffell, başka bir gruba geçmek için Smile’dan ayrıldığını açılar.

 

Brian May ve Roger Taylor bas gitar ve vokal de eksik kalırlar böylece. Ayrıca bu ayrılış Smile’ın da sonu olur. Tüm bu gelişmelerin sonucunda, zaten Brian ve Roger ile birlikte bir grupta yer almak isteyen Farookh da beklediği fırsatı sonunda yakalamıştır.

 

Tim Staffel’in ayrılışından kısa bir süre sonra Brian May, Roger Taylor ve Farookh Bulsara yeni bir grup kurmaya karar veriler.

 

Bu üç tutkulu ismi bir araya getiren esas etken Farrookh Bulsara’dır tabii ki… Yıl Nisan 1970’tir.

 

Rock dünyasının kapılarını sonuna kadar açıp, bu parıltılı dünyada birer star olmak için yola çıkacak olan bu üç genç yeni gruplarına “Queen” adını verirler.

 

Queen ismi Farookh Bulsara’dan gelmiştir.

 

Freddie daha sonra Queen ismini neden tercih ettiklerinin açıklamasını yaparken şu açıklamayı yapacaktır: “Görkemliydi, bizim sahnedeki görsel şölenimize yakışıyordu. Aynı zamanda bu ismin homoseksüel bir çağrışım yaratan çift anlamlı bir etkiye sahip olduğunu da biliyorduk. Her şeye rağmen bu isim tam bize göreydi.”

 

Queen adlı yeni gruplarını rock dünyasına kabul ettirebilmek için büyük uğraşlar verecek bu üçlünün öncelikli hedefi gruba bir bas gitarist bulmaktır. Roger Taylor, eski grubu Reaction’dan Mike Grose’yi yeni gruplarına davet eder.

 

Basçı eksikliğini bu şekilde gideren grubun en büyük sorunu prova yapabilecekleri bir yerlerinin olmamasıdır. O yıllarda Imperial Kolej’de doktorasını yapan Brian May, okuldaki hocalarından boş sınıfları kullanmak için izin ister ve belli bir süre boyunca provalarını burada yaparlar.

 

Grup ilk canlı performansını 27 Haziran 1970’te Truro City Hall’da İngiliz Kızıl Haç’ı tarafından düzenlenen bir hayır gecesinde sergiler. Bu konser daha önceden Smile için ayarlandığı için, konsere Smile adıyla çıkarlar. Küçük de olsa para kazandıkları bir konserdir.

 

Queen o dönemlerde sahnede görselliğe de oldukça fazla önem vermekteydi. Bu, tabii ki Farookh Bulsara’nın fikriydi. Dar kıyafetler, topuklu ayakkabılar, aşırı makyaj, Queen’in sahnedeki performansını görsellikle de destekliyordu adeta. Sahne üzerinde giyim olarak görselliğe önem vermeyen grupların aksine Queen, bu alanda bir yenilik ve farklılık yaratma uğraşındaydı.

 

Tek yenilik Queen’in sahne kostümleriyle sınırlı değildi tabii ki. Farookh Bulsara, grup yavaş yavaş yerine oturmaya başladıkça kendi üzerinde de değişiklikler yapar. Dolayısıyla taşıdığı Asya kökenli ismin de kökten değişikliğe uğraması gerekecektir. Yeni isim arayışlarına giren Farookh, ismini zaten arkadaşlarının kendisine çocukluğundan beri hitap ettikleri şekilde Freddie olarak; soyadını da roma mitolojisinden etkilenerek Mercury şeklinde değiştirir. 1970 yılının Temmuz ayından itibaren Queen solistinin adı artık Freddie Mercury’dir. Ağustos 1970’te Queen ismiyle ilk konserlerini verirler. Ancak basçı Mike Grose parasızlık yüzünden gruptan ayrılma kararı alır.

 

Tekrar bir kişi eksik kalan grupta Roger Taylor, Cornwall’dan arkadaşı olan Barry Mitchell’i davet eder. Yeni basçısına kavuşan Queen 23 Ağustos 1970’te Imperial Kolej’de konser verir.

 

Freddie Mercury bu konserde özel olarak tasarladığı bir elbise giyer. Tek parça olarak tasarlanmış bu siyah kostüm tenine yapışacak türden dardı ve vücudun göğüs kısmını olduğu gibi açıkta bırakıyordu.

 

Tüm bu görsel kışkırtma ve farklılığa rağmen Queen bu konserde de herhangi bir patlama yapamaz. Son gösterilerinden bekledikleri etkiyi alamayınca alabildikleri kadar iş alarak sahneye çıkmaya devam ettiler. Ancak bu dönem de fazla uzun sürmedi. 1971 yılının başında Barry Mitchell gruptan ayrılmak istediğini açıkladı.

http://img219.imageshack.us/img219/7803/ilkte9.jpg

Queen’in sahip olduğu tüm bu farklı atmosfere, görselliğe ve teşhirciliğe alışık olmadığını düşünüyordu. Ayrıca bir de yeterince para kazanamama durumu vardı tabii. Yeniden bir kişi eksik kalan grup basçılarını neden sürekli olarak kaybettiklerini düşünmeye başladı. Parasızlık bir bahane olarak sunulsa da, aslında işin aslının böyle olmadığının onlar da farkındaydılar.

 

İşin gerçeği şuydu: Karşılarına uyum sağlayabilecekleri ve bu işi sonuna kadar birlikte götürebileceklerine inandıkları biri çıkmamıştı. Bu kadar basitti. Bu sebeple Queen’e uyum sağlayacak birini bulmaları gerektiğinin farkına vardılar.

 

Müzikal anlamda yeteneklerini gün geçtikçe geliştiren Freddie, Brian ve Roger kendilerine çok güveniyorlar. Queen olarak özgün bir tarz yakaladıklarının farkındaydılar.

 

Gruba kazandırmaları gereken yeni bir basçı arayışına girdikleri için çeşitli konserlere gidip kendilerine uygun kişiyi bulabilmek umuduyla gözlem yapıyorlardı. İşte bu sırada, Maria Assumpta Öğretmenlik Koleji’ndeki bir gecede Roger ve Brian gelecekteki basçıları John Deacon ile tanışırlar.

 

John Deacon, o dönemlerde Queen’in varlığından haberdardır. 1971 yılına gelindiğinde Queen’in bir basçı aradığı lafları onun da kulağına ulaşır. Queen’e katılmak için büyük bir istek duyar. Queen üyeleri zaman kaybetmeden John’u denemeye alırlar. Imperial Kolej’in amfisinde yapılan denemede Brian, Roger ve Freddie yeni basçılarıyla uyumlu bir performans gösterdiklerine inanırlar. Kendileriyle neredeyse hiç konuşmamış olan bu içine kapanık bas gitaristin sitili ve yetenekleri, ayrıca elektronik bilgisi de onları etkilemeyi başarır.

 

Ve bu şekilde bir daha hiçbir kopmanın yaşanmayacağı yirmi yıllık dönemin temelleri eksiksiz bir şekilde atılmış olur.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

http://img129.imageshack.us/img129/8158/5413951506fn9.gif

Queen, İngiliz rock grubu. 1970 yılında "Smile" grubunun dağılma sürecine girmesi sonrasında Brian May, Roger Taylor ve Freddie Mercury tarafından Londra'da kurulmuştur. Bir yıl sonra John Deacon'un katılımıyla grup tamamlanmıştır. 70'lerin sonlarında üne kavuşan grup bugün hâlâ geniş bir hayran kitlesine sahiptir. Her ne kadar özellikle Amerikalı eleştirmenler tarafından önemsenmemişse de arena rock, glam rock, hard rock, heavy metal, pop rock ve bunun gibi daha nice müzik türüne büyük katkılarda bulunmuştur.

 

1999 yılında Channel 4 tarafından düzenlenen "Music of the Millenium" anketinde Queen tüm zamanların en iyi ikinci grubu seçilmiştir. Queen'in toplamda 18 albümü, 18 single'ı ve 8 DVDsi 1 numaraya yükselmiş ve bu sayede en çok satan gruplar arasındaki yerini almıştır. Dünya çapında 300 milyon adet albüm satmışlardır. Bu satışların 35.5 milyonu ABD'de yapılımştır.

http://img129.imageshack.us/img129/1388/a40ws4.gif

Üyeler

Queen Arjantin'de, 1981Freddie Mercury (1946-1991) piyanist ve solist: Grubun sesi ve yüzü olması onun diğer yeteneklerinin gölgede kalmasına neden olmuştur. Oysa ki son derece yetenekli bir piyanisttir. Özel bir tenor sesine sahipti. 1988 yılındaki Barcelona olimpiyatları için Monserrat Caballe ile düet yaptıkları albüm oyunların resmi müziği olmuştur. Ayrıca öğretimini Ealing Cllage'de Grafik sanatları üzerine yapmıştır. Queen'in bir çok şarkısı ona aittir.

 

John Deacon (1951) bas gitar: Grubun ilk basçılarından memnun kalmaması sonucu yapılan seçmeler ardından gruba 1971 yılında katılmıştır. Grubun stüdyo albümlerinde tek ana vokal yapmayan ismidir. Sonraki yıllarda Queen'in finansal ve idari konularıyla ilgilendi. 90ların sonunda müzik hayatını bıraktı ve Queen+Paul Rodgers turuna katılmadı. Aralarında "You are my Best Friend", "Another One Bites the Dust" ve "I Want to Break Free" nin de bulunduğu bir çok şarkının bestesini yaptı.

 

Brian May (1947) gitar ve vokal: Aynı zamanda başarılı bir piyanisttir. Çocukluğunda babası ile birlikte geliştirdiği "Red Special" adlı gitarı hala kullanmaktadır. Zaman zaman özellikle kendi bestelerinin vokallerini de yapmıştır. Aralarında "Tie Your Mother Down", "We Will Rock You" ve "Fat Bottomed Girls"ün de bulunduğu pek çok şarkıyı bestelemiştir.1991'de "Back to the Light" ve 1998'de "Another World" olmak üzere iki solo albüm yapmıştır. Az bilinen yanlarından biriyse Imperial College den mezun bir Astro fizikçi olmasıdır.

 

Roger Taylor (1949) vurmalılar ve vokal: Grubun bateristi olmasının yanısıra ritim gitar, gitar ve bas da çalmıştır. "Radio Ga Ga", "A Kind of Magic", "These are the Days of Our Lives", "Heaven for Everyone" gibi en önemli besteleri 80li yılların sonunda gelmiştir.

http://img84.imageshack.us/img84/4559/iqueenma8ry4.jpg

Queen rock dünyasının en gösterişli, en görkemli ve en renkli müzik topluluğudur!... Rock müzik için yenilik sayılabilecek tüm gelişmeler neredeyse Queen’in eseridir. Queen öylesine muhteşem bir müzikal yeteneğin sonucudur ki, “Bohemian Rhapsody” gibi opera-rock harmanı bir şarkıyı tüm müzik dinleyicileri için dinlemekle doyulamaz bir kült haline getirmiştir. Queen öylesine unutulmaz bir gruptur ki, “We Will Rock You” gibi bir ritm şarkısını dünyanın en çok bilinen ezgileri haline sokmuştur. Queen öylesine etkili bir gruptur ki, başarı anlarında duyulan sevinci pekiştirmek için “We Are The Champions” gibi bir ölümsüz bırakmıştır gerisinde. Queen öylesine mükemmel bir gruptur ki, “Innuendo” gibi imalı ve birçok farklı parçanın homojen bir bütününden oluşturduğu şaheserle müziğin ulaşabileceği en üst noktayı dinleyicisine göstermiştir. Queen öylesine hayatın içinden bir gruptur ki, ölümün soğuk rüzgârını ensesinde hissederken bile “The Show Must Go On" ile yaşam felsefesinin en dramatik eserini üretebilmiştir. Ve diğerleri… Queen şarkılarının her birinin mükemmelliği yazmakla bitmez…

 

Queen, müziğin varabileceği son noktadır.

 

Queen, insanların yüz binler halinde tek bir sesi çıkarabilmesi demektir.

 

Queen, gösterinin her daim devam ettiği büyülü bir dünyadır.

 

Davulda Roger Taylor, gitarda Brian May, basta John Deacon ve vokalde dünyanın en güçlü ve en etkili seslerinden Freddie Mercury...

http://img84.imageshack.us/img84/4559/iqueenma8ry4.jpg

 

Queen'in Öyküsü: Queen’in kökleri 1960’lı yılların ortalarında bir okul grubu olarak kurulan 1984 adlı topluluğa dayanır. 1984, Brian May ve Smile’ın üçüncü ismi olan Tim Staffell’in yer aldığı bir gruptur. 1984 grubunun kadrosunda Brian, lead gitar; Dave Dilloway basgitar; Malcolm ritm gitar ve John Drifter da piyanoda yer alır. Davul çalan birini tanımadıkları için başlarda davulsuz çalmaya devam ederler. Ayrıca büyük bir eksiklik olarak solistleri de yoktur. Kısa bir süre sonra Tim Staffell ile tanışan Brian, grubun solist sorununu çözüme kavuşturur.

 

Tim Staffel de aralarına katıldıktan sonra ciddi provalara başlarlar. Bazı okul organizasyonlarında, küçük çaplı salonlarda çalma şansı yakalarlar ve hatta az da olsa para bile kazanırlar.

 

1984’ün diğer üyelerinden birkaçı eğitimleri dolayısıyla gruptan ayrılmak zorunda kaldılar. Grupta sadece üç kişi yoluna devam eder: Brian, Tim Staffell, Dilloway…

 

Londra’da müziğe devam eden grup, dönemin popüler müzik gruplarının şarkılarını cover yapırak repertuarını oluşturur. 1967 yılına gelindiğinde ise Olimpia’da düzenlenecek ve o yılların en önemli isimlerinin sahne alacağı bir organizasyona alt grup olarak çıkmaları teklif edilir. Bu teklif karşısında çok heyecanlanırlar. Organizasyonda yer alacak önemli isimlerden bazılar şunlardır: Jimi Hendrix, Pink Floyd, The Herd, Traffic, Tyrannosaurus Rex…

http://img84.imageshack.us/img84/6153/queenpl7.jpg

Konser tam anlamıyla istedikleri gibi geçmez. Çünkü sahneye çıkma vakitleri oldukça ileri sarkar ve beklemenin verdiği yorgunluktan dolayı istedikleri performansı gösteremezler. Brian, 1984 adlı grupta yeterince iyi müzik yapamadıklarını düşünür. O, kendi şarkılarını yapabileceği bir grubunun olmasını ister. Bu nedenle 1968 yılının başında 1984 adlı gruptan ayrılmaya karar verir. Kendi gibi düşünen Tim Staffell de gruptan ayrılmıştır.

 

Brian May ve Tim Staffell 1984’ten ayrıldıktan sonra yollarını ayırmazlar ve yeni bir grup kurmak için ilk girişimlerini yaparlar. Bir kez daha birlikte adım atma kararı veren ikili, böylelikle yeni kuracakları grup için bir davulcu arayışına girerler.

 

Imperial Koleji’nin öğrenci birliği tahtasına verdikleri ilanla yeni gruplarında çalacak olan davulcuları için ilk adımı atarlar. İlanda “Mitch Mitchell / Ginger Baker tarzı” bir davulcu aradıklarını yazıyordur.

 

Bu ilana kısa bir süre sonra yanıt verecek olan kişi ise Roger Taylor’dır.

 

Roger’ın evine giden ikili, yeni grup arkadaşlarıyla yaptıkları birkaç denemeden sonra aradıkları davulcuyu bulduklarından şüphe etmezler, çünkü bu hızlı davulcunun yetenekleri onları etkilemeyi başarmıştır. Bu şekilde Smile kadrosu da tamamlanmış olur.

 

O dönemlerde progressive rock, oldukça yoğun bir ilgiyle karşılanıyordu. Mesela Pink Floyd, Deep Purple, Free gibi gruplar yaptıkları müziklerle birçok farklı pencere sunuyorlardı. Bu yeni müzik tarzı Brian May ve Tim Staffell’i de etkilemişti kaçınılmaz olarak.

 

1984 ve Reaction adlı gruplarda cover parçalar çalan grup üyeleri artık kendilerine ait bazı çalışmalar ile dinleyiciler arasında yer alıp daha özgün işleri ortaya çıkarabilmek için bu konu üzerinde ciddi olarak düşünmeye başlarlar. Sahne performansları güçlendikçe, yeni materyallerin üretimi de o oranda kolaylaştı. Brian May başarılı bir dereceyle lisans eğitimini tamamladıktan birkaç gün sonra Smile, Ekim 1968’de Imperial Kolej’de ilk defa seyirci önüne çıkar. Hem de Pink Floyd’un alt grubu olarak…

http://img84.imageshack.us/img84/1123/queenlyricstr6.jpg

Pink Floyd’un alt grubu olarak aynı sahnede çalma şansını yakalamaları onların motivasyonunu önemli ölçüde arttırır. Tim Staffell’in kendine has şarkı söyleme sitili, Brian May’in gün geçtikçe daha da hissedilir hale gelen karakteristik gitar yetenekleri ve Roger Taylor’ın güçlü ve hızlı davul kombinasyonları, grup için uyumlu bir bütünleştiricilik sağlıyordu. Hatta o dönemlerde grubun sahne teçhizatını taşıyabilmeleri için, arkadaşları olan Pete Edmunds, MG spor arabasını satıp Ford Thames minibüs satın alarak Smile’ın nakliyat işlerini de halletmiştir.

 

Smile o günlerde, Truro’daki PJ’s Club’da, plaj partilerinde, Fowey Karnavalında, Redruth’da, St. Ives ve Flamengo balo salonlarında çalmaya devam etti. Bu sıralar yerel salonlarda konserlere çıkmak onlara yeteri kadar cazip gelse de, aynı zamanda üniversite eğitimleri için de ciddi düşüncelere sahiptiler. Bununla birlikte Roger Taylor, müzik kariyerine daha fazla yoğunluk verebilmek için 1968 yılında London Medical School’daki eğitimine ara verir. Smile grubu Imperial Koleh ve Cornwall’da oldukça popülerdi ana herhangi bir dışa açılma durumu söz konusu değildi. Albümü olmayan grupların ne kadar sahne alırlarsa alsınlar bir süre sonra unutulacaklarının farkındaydılar. 1968 yılında Pink Floyd’un alt grubu olarak çaldıkları günden beri, ciddi bir gelişme yaşamamışlardır.

 

1969 yılının başında Bekar Anneler ve Çocuklarını Korma Vakfı’na destek amacıyla düzenlenen bir konserde sahneye çıkmak için büyük uğraşlar verirler. Ve sonunda bunu başarırlar. İmperial Kolej tarafından organize edilen bu konser Londra’nın en önemli salonlarıdan biri olan Royal Albert Hall’da Şubat ayında gerçekleşir. Geceye katılan önemli isimler arasında Joe Cocker, The Bonzo Dog Doo Dah Band ve Free de bulunur. Bu konserde başlarda bazı aksilikler yaşansa da Smile için mükemmel geçer. Eskiyen enstrümanlarından dolayı konserden önce sahneye nasıl çıkacaklarını düşünürler.

http://img219.imageshack.us/img219/2590/vlcsnap7199606zaui8.jpg

Tim Staffell’in tanıdığı bir yerden ödünç aldıkları enstrümanlarla sahneye çıkarlar. Bu konserin görüntüleri Roger Taylor’ın bir arkadaşı tarafından videoya da çekilir (Ses içermeyen kalitesiz bir görüntüdür). Queen üyelerinin birlikte görüntülendiği ilk sahne performansı olur ayrıca böylelikle. Ve bu konserden sonra Smile hakkında ilk defa bir gazetede eleştiri yazılır.

 

Smile üyeleri bu performanslarından öylesine etkilenirler ki günlerce birbirlerine sahnede neler olduğunu en ince ayrıntısına kadar anlatıp dururlar. Arkadaş çevrelerinde toplandıkları zaman da konuştukları en önemli konu bu konser olur. O dönemler Smile’ın arkadaş grubuna yeni tanıştırılan bir isim daha vardır. 22 yaşındaki sanat öğrencisi bu kişi Farookh Bulsara’dır.

 

Bu tuhaf görünüşlü, giyiminde abartılı bir kışkırtıcılık bulunan yeni arkadaşlarının müzik konusunda neler yapabileceğini kısa bir sora sonra anlarlar. Farookh, artık vaktinin büyük bir çoğunluğunu Smile ile birlikte geçirmeye başlar. Smile üyelerine sürekli tavsiyelerde bulunan Farookh’un en büyük isteği bu gruba bir şekilde dahil olmaktır.

 

Ancak Amerikan Mercury Records adlı yapımcı şirketin dikkatini çeken Smile grubuna single yapımı teklif edildiğinde Farookh, gruba girebilme hayallerinden vazgeçmek zorunda kalır.

 

Farookh Bulsara bu sırada ismini sonradan Wrackage olarak değiştirecekleri Ibex grubuna dahil olur.

 

Smile’ın single’ı beklenen etkiyi göstermez ve başarısız olur. 1969 yılının sonlarına doğru Smile ile Wrackage üyeleri zamanlarının çoğunu birlikte geçirirler. Single’da istenen başarının gelmediğini ve sahne performanslarının yeterli olmadığını düşünen Mercury Records şirketi Smile ile çalışmama kararı alır.

 

Wrackage grubunda da işler istenildiği gibi gitmez ve bundan dolayı 1970 yılının ilk ayları Farookh gruptan ayrılır. Farookh Bulsara içindeki tutkuyu, görsel bir şovla tamamen kendilerine özgür şarkılarla dışa vurmak ister ki bunu da Wrackage adlı grupta yapamayacağının farkında varması uzun sürmemiştir. Daha sonra kısa bir süreliğine Sour Milk Tea adlı bir grupta zaman geçirir ve sonrasında başka çalışmalara yönelir.

 

Farookh Bulsara, kendi grubuyla ayrılık yaşarken, Brian May ve Roger Taylor’ın grubu Smile’da da ilk ayrılık meydana gelir. Tim Staffell, başka bir gruba geçmek için Smile’dan ayrıldığını açılar.

 

Brian May ve Roger Taylor bas gitar ve vokal de eksik kalırlar böylece. Ayrıca bu ayrılış Smile’ın da sonu olur. Tüm bu gelişmelerin sonucunda, zaten Brian ve Roger ile birlikte bir grupta yer almak isteyen Farookh da beklediği fırsatı sonunda yakalamıştır.

 

Tim Staffel’in ayrılışından kısa bir süre sonra Brian May, Roger Taylor ve Farookh Bulsara yeni bir grup kurmaya karar veriler.

 

Bu üç tutkulu ismi bir araya getiren esas etken Farrookh Bulsara’dır tabii ki… Yıl Nisan 1970’tir.

 

Rock dünyasının kapılarını sonuna kadar açıp, bu parıltılı dünyada birer star olmak için yola çıkacak olan bu üç genç yeni gruplarına “Queen” adını verirler.

 

Queen ismi Farookh Bulsara’dan gelmiştir.

 

Freddie daha sonra Queen ismini neden tercih ettiklerinin açıklamasını yaparken şu açıklamayı yapacaktır: “Görkemliydi, bizim sahnedeki görsel şölenimize yakışıyordu. Aynı zamanda bu ismin homoseksüel bir çağrışım yaratan çift anlamlı bir etkiye sahip olduğunu da biliyorduk. Her şeye rağmen bu isim tam bize göreydi.”

 

Queen adlı yeni gruplarını rock dünyasına kabul ettirebilmek için büyük uğraşlar verecek bu üçlünün öncelikli hedefi gruba bir bas gitarist bulmaktır. Roger Taylor, eski grubu Reaction’dan Mike Grose’yi yeni gruplarına davet eder.

 

Basçı eksikliğini bu şekilde gideren grubun en büyük sorunu prova yapabilecekleri bir yerlerinin olmamasıdır. O yıllarda Imperial Kolej’de doktorasını yapan Brian May, okuldaki hocalarından boş sınıfları kullanmak için izin ister ve belli bir süre boyunca provalarını burada yaparlar.

 

Grup ilk canlı performansını 27 Haziran 1970’te Truro City Hall’da İngiliz Kızıl Haç’ı tarafından düzenlenen bir hayır gecesinde sergiler. Bu konser daha önceden Smile için ayarlandığı için, konsere Smile adıyla çıkarlar. Küçük de olsa para kazandıkları bir konserdir.

 

Queen o dönemlerde sahnede görselliğe de oldukça fazla önem vermekteydi. Bu, tabii ki Farookh Bulsara’nın fikriydi. Dar kıyafetler, topuklu ayakkabılar, aşırı makyaj, Queen’in sahnedeki performansını görsellikle de destekliyordu adeta. Sahne üzerinde giyim olarak görselliğe önem vermeyen grupların aksine Queen, bu alanda bir yenilik ve farklılık yaratma uğraşındaydı.

 

Tek yenilik Queen’in sahne kostümleriyle sınırlı değildi tabii ki. Farookh Bulsara, grup yavaş yavaş yerine oturmaya başladıkça kendi üzerinde de değişiklikler yapar. Dolayısıyla taşıdığı Asya kökenli ismin de kökten değişikliğe uğraması gerekecektir. Yeni isim arayışlarına giren Farookh, ismini zaten arkadaşlarının kendisine çocukluğundan beri hitap ettikleri şekilde Freddie olarak; soyadını da roma mitolojisinden etkilenerek Mercury şeklinde değiştirir. 1970 yılının Temmuz ayından itibaren Queen solistinin adı artık Freddie Mercury’dir. Ağustos 1970’te Queen ismiyle ilk konserlerini verirler. Ancak basçı Mike Grose parasızlık yüzünden gruptan ayrılma kararı alır.

 

Tekrar bir kişi eksik kalan grupta Roger Taylor, Cornwall’dan arkadaşı olan Barry Mitchell’i davet eder. Yeni basçısına kavuşan Queen 23 Ağustos 1970’te Imperial Kolej’de konser verir.

 

Freddie Mercury bu konserde özel olarak tasarladığı bir elbise giyer. Tek parça olarak tasarlanmış bu siyah kostüm tenine yapışacak türden dardı ve vücudun göğüs kısmını olduğu gibi açıkta bırakıyordu.

 

Tüm bu görsel kışkırtma ve farklılığa rağmen Queen bu konserde de herhangi bir patlama yapamaz. Son gösterilerinden bekledikleri etkiyi alamayınca alabildikleri kadar iş alarak sahneye çıkmaya devam ettiler. Ancak bu dönem de fazla uzun sürmedi. 1971 yılının başında Barry Mitchell gruptan ayrılmak istediğini açıkladı.

http://img219.imageshack.us/img219/7803/ilkte9.jpg

Queen’in sahip olduğu tüm bu farklı atmosfere, görselliğe ve teşhirciliğe alışık olmadığını düşünüyordu. Ayrıca bir de yeterince para kazanamama durumu vardı tabii. Yeniden bir kişi eksik kalan grup basçılarını neden sürekli olarak kaybettiklerini düşünmeye başladı. Parasızlık bir bahane olarak sunulsa da, aslında işin aslının böyle olmadığının onlar da farkındaydılar.

 

İşin gerçeği şuydu: Karşılarına uyum sağlayabilecekleri ve bu işi sonuna kadar birlikte götürebileceklerine inandıkları biri çıkmamıştı. Bu kadar basitti. Bu sebeple Queen’e uyum sağlayacak birini bulmaları gerektiğinin farkına vardılar.

 

Müzikal anlamda yeteneklerini gün geçtikçe geliştiren Freddie, Brian ve Roger kendilerine çok güveniyorlar. Queen olarak özgün bir tarz yakaladıklarının farkındaydılar.

 

Gruba kazandırmaları gereken yeni bir basçı arayışına girdikleri için çeşitli konserlere gidip kendilerine uygun kişiyi bulabilmek umuduyla gözlem yapıyorlardı. İşte bu sırada, Maria Assumpta Öğretmenlik Koleji’ndeki bir gecede Roger ve Brian gelecekteki basçıları John Deacon ile tanışırlar.

 

John Deacon, o dönemlerde Queen’in varlığından haberdardır. 1971 yılına gelindiğinde Queen’in bir basçı aradığı lafları onun da kulağına ulaşır. Queen’e katılmak için büyük bir istek duyar. Queen üyeleri zaman kaybetmeden John’u denemeye alırlar. Imperial Kolej’in amfisinde yapılan denemede Brian, Roger ve Freddie yeni basçılarıyla uyumlu bir performans gösterdiklerine inanırlar. Kendileriyle neredeyse hiç konuşmamış olan bu içine kapanık bas gitaristin sitili ve yetenekleri, ayrıca elektronik bilgisi de onları etkilemeyi başarır.

 

Ve bu şekilde bir daha hiçbir kopmanın yaşanmayacağı yirmi yıllık dönemin temelleri eksiksiz bir şekilde atılmış olur.

 

arkadaş biyografiyi aldığı yeri kaynak göstermeyi unutmuş herhalde.

 

http://www.queenanatolia.com/index.php?ind=reviews&op=entry_view&iden=23

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Queen

Queen, 1970 yılında kurulmuş tüm dünyada albümleri 300 milyondan fazla satmış İngiliz hard Rock grubudur. 1960'ların sonlarında Smile grubunun dağılma sürecine girmesi sonrasında Brian May, Roger Taylor ve Freddie Mercury tarafından Londra'da kurulmuştur. Bir yıl sonra John Deacon'un katılımıyla grup tamamlanmıştır. 70'lerin ilk yıllarında üne kavuşan grup bugün hâlâ geniş bir hayran kitlesine sahiptir. Stadyum Rock, Hard Rock, Heavy Metal ve bunun gibi daha nice müzik türüne büyük katkılarda bulunmuştur.

 

1999 yılında Channel 4 tarafından düzenlenen "Music of the Millenium" anketinde Queen tüm zamanların en iyi ikinci grubu, rock opera tarzının ilk örneği olarak da gösterilen şarkıları Bohemian Rhapsody ise en iyi şarkı seçilmiştir.Queen'in toplamda 18 albümü, 18 single'ı ve 8 DVDsi 1 numaraya yükselmiş ve bu sayede en çok satan gruplar arasındaki yerini almıştır. Queen, İngiltere listelerinde en uzun süre yer alan müzik grubu olma özelliğini de taşımaktadır.. Grubun 1981'de yayınlanan ilk derleme albümü olan Greatest Hits, 25 milyondan fazla kopya ile İngiltere'de tüm zamanların en çok satan albümü olmuştur..

 

Freddie Mercury (1946-1991) piyanist ve solist: Grubun sesi ve yüzü olması onun diğer yeteneklerinin gölgede kalmasına neden olmuştur. Oysa ki son derece yetenekli bir piyanisttir. Özel bir tenor sesine sahipti. 1992 yılındaki Barcelona olimpiyatları için Monserrat Caballe ile düet yaptıkları albüm oyunların resmi müziği olmuştur. Ayrıca öğretimini Ealing College'de Grafik sanatları üzerine yapmıştır. Queen'in birçok şarkısı ona aittir.

John Deacon (1951) bas gitar: Grubun ilk basçılarından memnun kalmaması sonucu yapılan seçmeler ardından gruba 1971 yılında katılmıştır. Grubun stüdyo albümlerinde tek ana vokal yapmayan ismidir. Sonraki yıllarda Queen'in finansal ve idari konularıyla ilgilendi. Mercury'nin ölümüyle müzik hayatını bıraktı ve Queen+Paul Rodgers turuna katılmadı. Aralarında "You are my Best Friend", "Another One Bites the Dust" ve "I Want to Break Free" nin de bulunduğu birçok şarkının bestesini yaptı.

Brian May (1947) gitar ve vokal: Aynı zamanda başarılı bir piyanisttir. Çocukluğunda babası ile birlikte geliştirdiği "Red Special" adlı gitarı hala kullanmaktadır. Zaman zaman özellikle kendi bestelerinin vokallerini de yapmıştır. Aralarında "Tie Your Mother Down", "We Will Rock You" ve "Fat Bottomed Girls"ün de bulunduğu pek çok şarkıyı bestelemiştir.1992'de "Back to the Light" ve 1998'de "Another World" olmak üzere iki solo albüm yapmıştır. Az bilinen yanlarından biriyse Imperial College den mezun bir Astro fizikçi olmasıdır.

 

Roger Taylor (1949) vurmalılar ve vokal: Grubun bateristi olmasının yanı sıra ritim gitar, gitar ve bas da çalmıştır. "Radio Ga Ga", "A Kind of Magic", "These are the Days of Our Lives", "Heaven for Everyone" gibi en önemli besteleri 80li yılların sonunda gelmiştir

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

[video=youtube;Fb-3seZSQ_Q]http://www.youtube.com/watch?v=Fb-3seZSQ_Q&feature=player_embedded#!

 

Freddie Mercury şöyle der şarkıda: “It finally happened – I’m slightly mad – oh dear!”

Başımız ne zaman sıkışsa koşup TDK’ya sığınıyoruz ya hani, “Deli olmak, aklını yitirmek, çıldırmak” demiş delirmek fiili için. Peki inek nerde diye sorduğumuzda da “akıl” için “Düşünme, anlama ve kavrama gücü, us” dedi camdan bakan Arap Bacı. Anlamıyorsak olan biteni deliyiz o zaman topluca ve biz deliysek topluca, Foucault arkamızdan çığırsın avaz avaz: “Ha sen çıldırmışsın, ha dünya.”

Delirmenin azı ya da çoğu olmaz diyenlere kafa tutar gibi. Bu şarkının klibi siyah beyazdır ve herkes tımarhane kaçkını gibi görünür. Klibin siyah beyaz olmasına tezat bir şekilde birbirinden renkli tipler; kafasında kettle ile gezen davulcu Roger Taylor ya da kafasında bir demet muz ile Freddie Mercury…

Bu klibi diğerlerinden ayıran ise Freddie Mercury’nin sağlığının son demlerine yaklaşırken çektiği son iki klipten biri olmasıdır. “I’m Going Slightly Mad”in ardından Mercury “These Are the Days of Our Lives” ile son kez kamera karşısına geçer.

 

[video=youtube;sDUmT3wm-0A]http://www.youtube.com/watch?v=sDUmT3wm-0A&feature=player_embedded

İki klibi arka arkaya izlerseniz zaten Mercury’nin hareketli ve neşeli halinin nasıl da hareketsiz ve durgun bir şekle büründüğünü kolaylıkla seçebilirsiniz.

Kronolojiye bakacak olursak Şubat 1991′de “I’m Going Slightly Mad”in videosu, Mayıs 1991′de ise “These Are the Days of Our Lives”ın videosu çekildi. Kasım 1991′de ise Mercury hayata veda etti.

AIDS ile verdiği mücadelenin son evrelerindeyken çekilen “These Are the Days of Our Lives”ın siyah beyaz çekilmesinin bir sebebi de Mercury’nin sağlığındaki kötüleşmenin fiziksel yansımasını saklamaktı. Fakat daha sonra bu klibin kamera arkasının renkli görüntüleri ortaya çıktı.

http://www.youtube.com/watch?v=SKlERdnSe4E&feature=player_embed ded

 

Klibin bir özelliği de Mercury’nin şarkının sonunda kameraya doğrudan bakarak “Seni hala seviyorum” demesidir ve bunlar da kameraya alınan son sözleri olur.

Bu şarkı daha sonra Nisan 1992′de düzenlenen “Freddie Mercury Tribute Concert”ta George Michael ve Lisa Stansfield tarafından söylenir, ki bence hiç de fena söylenmez.

 

http://www.youtube.com/watch?v=Y6n1h_KO8Gg&feature=player_embed ded

Not: Gökçe İnce’ye teşekkürler!

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...