Guest KENTMEN Oluşturma zamanı: Kasım 22, 2006 Paylaş Oluşturma zamanı: Kasım 22, 2006 (----ALINTI----) Bir insanın duygularını geçersiz kılmak belki de yapılabilecek en zarar verici psikolojik tahribattır Duyguları Geçersiz Kılmak, karşıdaki insanı reddetmek, yok saymak, küçümsemek ve önemsememek demektir. Duyguları geçersiz kılan yaklaşımlar Aşağıda verilen örneklerin hepsi kişinin duygularını ifade etmesine karşı geliştirilen Geçersiz Kılma çabalarıdır. Farklı şekilde hissetmeniz için zorlama Gülümse Mutlu ol Neşelen Unut artık Büyü artık Ağlama Üzülme Endişelenme Şikayet etme Gülme Kızma Uzatma Bu kadar hassas olma Bu kadar önemseme Umursama Her şeyi üstüne alma Alınma Farklı görünmeniz için zorlama Bu kadar üzgün görünme Bu kadar şık olma Bu kadar kalitesiz görünme Bu şekilde bakma Yüzünü asma Bu kadar ciddi görünme Bu kadar kendine güvenme Bu kadar gururlu durma Düşüncelerinizi ve bakış açınızı reddetmek, Savunma Tabiki sana saygı duyuyorum Tabiki seni dinliyorum Bu çok saçma (anlamsız, şaka gibi, delilik) Sadece şaka yapıyordum Gerçekten seni yargılamıyorum Geçersiz kılarken aynı zamanda kendinizi suçlu hissetmenizi sağlamak Ben sana yardım etmeye çalıştım En azından şunu yapabilirdin... söyleyebilirdin... teşekkür edebilirdin... anlayışlı olabilirdin... gibi Senin için uğraşıyorum, üzülüyorum, kendimi harap ediyorum, çaba sarfediyorum... gibi.. Sizi tecrit etmeye çalışmak Bu şekilde düşünen (hisseden, davranan) tek kişi sensin. Başkaları önem vermiyor, sen niye veriyorsun? Herkes böyle yapıyorken sen nasıl farklı yaparsın? Niye herkes gibi normal biri değilsin? Zaten seni sokakta bulduk, sütçü getirdi, bizden değilsin, doğumda karıştın... gibi... Duygularınızı küçümsemek Şaka yapıyorsun değil mi? Ciddi olamazsın O kadar kötü değildir Yaşamın o kadar kötü olamaz Belki de biraz abartıyorsun (zorluyorsun, kötü bir günündesin, yorgunsun, iyi düşünemiyorsun...) Bu kadar üzülecek bir konu değil Bu kadar kendini harap etmeye değmez Boşver, unut, önemseme, umursama, ilgilenme, takma kafana Mantık kullanmak Bu kadar üzülmeni gerektirecek hiç bir neden yok Mantıklı davranmıyorsun Bu şekilde hissetmen hiç bir işe yaramıyor Elimizdekilere (pozitif ve negatif gerçekler) bir bakalım. Hadi biraz gerçekçi olalım Üzerinde biraz daha düşünmeyi dene Sizi yargılamak ve isimle çağırmak Amma sulugözsün Sende ciddi bir problem var Fazla hassassın Aşırı tepki veriyorsun Çok duygusalsın Çok duyarsızsın Konuşması imkansız birisin Ümitsizsin Kendinizi sorgulamaya itmek Problemin ne? Ne sorunun var? Neyin var? Niye herkes gibi unutup hayatına dönmüyorsun? Niye hep böyle olmak zorundasın? Bütün yapabileceğin bu mu? Şikayet etmek! Neyin var, basit bir şakayı kaldıramıyor musun? Bu kadar küçük bir olayın seni mutsuz etmesine nasıl izin verirsin? Sence biraz abartmıyor musun? Sence ağlamak (bağırmak, kızmak, sinirlenmek) bir çözüm mü? Nasıl hissetmeniz yada davranmanız gerektiğini söylemek Heyecanlı olmalısın Suçlu hissetmelisin Minnettar olmalısın Teşekkür etmelisin Şükretmelisin Mutlu olmalısın Memnun olmalısın Bu konuyu artık burda bırakmalısın, kapatmalısın Artık sussan iyi olur Bu kadar üzülmemelisin Bu kadar seni üzmesine izin vermemelisin Unutmalısın Kendinden utanmalısın Babanla (annenle, büyüklerinle, öğretmeninle, yaşlılarla) bu şekilde konuşmamalısın Diğer kişiyi savunmak Belki de sadece kötü bir günündeydi Eminin öyle demek istememiştir Olayı yanlış anlamışsın Eminim iyi niyetle yapmıştır Mutlaka iyi bir sebebi vardır İğnelemek ve Alay etmek Oh zavallıcık, duyguların mı incindi? Ne düşünüyordun ki? Dünya sana hizmet etmek için mi yaratıldı? Dünya senin çevrende mi dönüyor sanıyorsun? Kendini acındırmaktan ne zaman vazgeçeceksin? Neyin var, bu gün gene yatağın tersinden mi kalktın? Ne o açık denizde gemilerin mi battı? Anasının kuzusu Suçluluk Duygusu Yüklemek Kendinden başkasını düşünmez misin? Ya benim duygularım? Acaba bir saniye durup başkalarının duygularınıda düşünebilir misin? Filozofi yada klişe cümleler kullanmak Zaman bütün yaralara ilaçtır Her işte bir hayır vardır Yaşamda mutlulukda var acıda Zamanla bunu anlayacaksın Yaşlandığında ne demek istediğimi anlarsın Herşeyin bir sebebi var Her şey olması gerektiği gibi Duyabileceğiniz bir şekilde başkaları ile hakkınızda konuşmak Onunla konuşmak neredeyse imkansız Ona hiç bir şey söyleyemezsin, hemen alınır. Tahammülsüz olmak Bunları duymaktan sıkıldım, yoruldum, bunaldım Aynı şeyleri tekrar edip duruyorsun 2- Savunma ve Geçersiz Kılma Duygularınız ile ilgili açık sözlülüğünüze ve dürüst yaklaşımınıza karşınızdaki insanın nasıl tepki vereceği aşağıdaki faktöreler bağlı olarak değişir: (a) Size ne kadar saygı duyuyor (b) Duygularınıza ve size ne kadar değer veriyor © Ne kadar kendine güveni var ve ne derece savunmaya çekiliyor (d) Ne kadar sizi değiştirmeye yada kontrol etmeye çalışıyor Bütün bu bilgiler sizin için neyin daha iyi olduğunu seçmenizde yardımcı olacaktır. İnsanların sizi incitmesine izin vermemeniz dileğiyle Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
Dolunay Yanıtlama zamanı: Kasım 22, 2006 Paylaş Yanıtlama zamanı: Kasım 22, 2006 orda yer verdiklerinden çoğu geçersiz kılma değilde teselli etme amaçlı kullanılmakta. ama yervermen iyi olmuş farkında olmadan karşımızdakini incitmeyelim . ve benim başıma çok geldi bunlar hepsine vericek örneğim var yani. Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
birikinti Yanıtlama zamanı: Kasım 22, 2006 Paylaş Yanıtlama zamanı: Kasım 22, 2006 Evet yazılanlara kesinlikle ve altını çizerek katılıyorum....Sözcükler önemli değil aslında. Bunları size esen bi duyguyla alıyosunuz zaten sözlerle birlikte.... Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
PrOmAkHoS Yanıtlama zamanı: Aralık 6, 2006 Paylaş Yanıtlama zamanı: Aralık 6, 2006 Ayrılalım ama istersen arkadas kalabiliriz Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
Guest freezewo Yanıtlama zamanı: Aralık 7, 2006 Paylaş Yanıtlama zamanı: Aralık 7, 2006 "Niye herkes gibi normal biri değilsin?" çok karşılaştığım ve özellikle değer verdiklerimden duydukça biraz üzen bir cümle. o listedeki sözlerin çoğu teselli ederken kullanılanlardan. demek ki duyguları geçersiz kılarak insanın kendini iyi hissetmesini sağlıyorlar. Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
CSM_SYHM Yanıtlama zamanı: Ağustos 27, 2008 Paylaş Yanıtlama zamanı: Ağustos 27, 2008 Liseli değiliz,büyü artik,ben buyum! Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
huuzur Yanıtlama zamanı: Ağustos 27, 2008 Paylaş Yanıtlama zamanı: Ağustos 27, 2008 emegıne saglık cok guzel bı konu olmus. ınsanları kırmaktan ve kırılmaktan uzak tutacak bızı verdıgın bılgıler tesekkurler . . . . Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
SelflesSeMo Yanıtlama zamanı: Ağustos 27, 2008 Paylaş Yanıtlama zamanı: Ağustos 27, 2008 kısacası kndmiz olmamıs yeterli bence Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
chadra Yanıtlama zamanı: Temmuz 30, 2009 Paylaş Yanıtlama zamanı: Temmuz 30, 2009 kısacası kndmiz olmamıs yeterli bence Evet kesinlikle bende öyle düşünüyorum =) Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
Anfauglith Yanıtlama zamanı: Temmuz 31, 2009 Paylaş Yanıtlama zamanı: Temmuz 31, 2009 demek ki neymiş. ben hayatımdaki bütün insanların duygularını geçersiz kılmaya çalışıyor muşum. abi söylenebilecek bütün şeyleri yazmışsın oraya başka ne söyleyelim yani Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
GunduzGezen Yanıtlama zamanı: Temmuz 31, 2009 Paylaş Yanıtlama zamanı: Temmuz 31, 2009 bunu insanlar bilinçsiz olarak yapıyor. art niyetle değilde, artı pozitif birşey katmak için kullanılabilir. Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
Hush Yanıtlama zamanı: Temmuz 31, 2009 Paylaş Yanıtlama zamanı: Temmuz 31, 2009 -niye ağlıyorsu ya değmez bak ağlama ya -yok bişey - ya bak bişey yoksa ağlanmaz , hem zaten değmez boşveer -ya bi defol git -aa deliye bak.. bıkıyo insan artık... Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
GunduzGezen Yanıtlama zamanı: Ağustos 1, 2009 Paylaş Yanıtlama zamanı: Ağustos 1, 2009 eğer bunu bilinçli bir şekilde uygulamak öğrenilebilirse böyle ters etkiler değil, yapıcı etkiler doğurur ve bende gerçekten çok sinir olurum bu tip insanlara. hemde felaket. Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
Önerilen Mesajlar
Sohbete katıl
Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.