semuel Oluşturma zamanı: Nisan 24, 2008 Paylaş Oluşturma zamanı: Nisan 24, 2008 Edward Estlin CUMMINGS ABD'li şair ve yazar (Massachusetts, 1894-North Conway 1961). Harvard Üniversitesi'nde edebiyat öğrenimini tamamlayan (1916) e.e.cummings, Birinci Dünya Savaşı'na gönüllü katıldı. Fransa'da sağlık birliklerinde cankurtaran şoförlüğü yaptı. Cepheden yazdığı mektuplarında savaşın yönetimini eleştirdiği savıyla, Fransız Sansür Kurulu tarafından La Ferte-Mace'deki toplama kampında üç ay gözetim altında tutuldu. Resmi görevlilere güvensizliğini pekiştirici olaylarla örülü gözetim günlerindeki deneyimlerini anlatan The Enormous Room (Büyük Koğuş) adlı romanı ABD' de savaşı dile getiren en iyi yapıtlardan biri sayılır. ABD' ne dönünce, savaş günleriyle ilgili yergi şiirlerini yayınladı. Daha sonra şiirin yanı sıra roman, gezi notları, tiyatro oyunları, desen ve resim alanlarında yapıtlar verdi. 1925 yılında Amerikan edebiyatına katkılarından ötürü Dial Şiir Ödülü'nü, 1955 yılında Ulusal Kitap Komitesi Özel Ödülü'nü ve 1957 yılında Bollingen Şiir Ödülü'nü aldı. Alay, yergi, yazım kurallarını hiçe sayma büyük harf kullanmayı reddetme, bürlesk ve kaligramlar kurma şiirinin özelliklerindendir. Anglosakson şiirinin Apolainaire'i olarak nitelendirilmiştir. HİÇ GİTMEDİĞİM BİR YERDE hiç gitmediğim bir yerde, sevinçle ötesinde her türlü yaşantının, kendi sessizliği var gözlerinin: en ince kımıltında bir şey var içime gömen beni, bir şey dokunamayacağım kadar bana yakın kolayca açar beni en ürkek bir bakışın parmaklar gibi kapamış olsam bile kendimi, sen hep yaprak yaprak açarsın beni, Baharın (dokunup ustaca, gizlice) açışı gibi ilk gülünü ya da beni kapatmaksa isteğin, ben ve hayatım kapanırız güzelce, birden karın her yere özenle inişini düşleyen yüreğince şu çiçeğin; duyduğumuz hiçbir şey bu ülkede erişemez gücüne sonsuz inceliğinin: yapısının renkleriyle beni bağlayan, öldüren, hiç durmadan, her nefeste (bilmiyorum nedir bu sende olan, bu kapayan ve açan; yalnız anlıyor içimde bir şey gözlerinin sesini göllerden derin olan) kimsenin yok, yağmurun bile, böyle küçük elleri. SEVGİLİM sevgilim kralı karanlık olan bir ülkedir senin saçların alnın çiçeklerin bir havalanışı başın dipdiri bir ormandır senin uyuyan kuşlarla dolu oğul oğul ak arıdır memelerin dalı üstünde gövdenin gövden nisandır benim için koltukaltlarında ilkbaharın gelişi kralların arabasına koşulmuş ak atlardır kalçaların ve has bir ozanın mızrap vuruşlarıdır aralarında her zaman tatlı bir ezgi sevgilim başın kutusudur aklın olan o serin mücevherin başındaki saç yenilgi bilmeyen bir yiğittir omuzlarındaki saçlar zafer davullarıyla yürüyen bir ordu düşlerin ağaçlarıdır bacakların meyvesi unutkanlığın özü kızıllar giyinmiş satraplardır dudakların öpüşü kralları birleştiren bileklerin kutsaldır kanının anahtarlarının bekçileri gümüş vazolardaki çiçeklerdir ayak bileklerinin üstü güzelliğinde flütlerin ikilemi gözlerin aldatışı çanların günlük kokuları arasından sezilen Çeviren : Cevat ÇAPAN ÇÜNKÜ TAM DA çünkü tam da İlkyaz şeylerİ kalkışır hazırlamaya insanları (&sap madan diğer yollara)çünkü tam d a N isan Canlılar yol gösterir kendi kendilerine(her biri başkasının yerine)ama nedir karmaşık acayip olan Sevgilim sen misin& ben her şeyden çok sen &ben(do la yı sıyla O'yuz biz) Çeviren : T.Asi BALKAR TANRI KARAR VERİNCE YARATMAYA tanrı karar verince yaratmaya her şeyi bir soluk aldı bir sirkçadırından daha büyük ve her şey başladı insan karar verince yok etmeye kendisini topladı geleceğin geçmişini ve bulduğu tek nedeni parçaladı çevirdi çünküye çev.Faruk Uysal Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
KARAMANLI Yanıtlama zamanı: Nisan 24, 2008 Paylaş Yanıtlama zamanı: Nisan 24, 2008 En çok sevdiğim şairlerden biridir .. Bide Yeats eklersen ... süpper ötesi olur .. Paylaşım için çok teşekkürler Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
semuel Yanıtlama zamanı: Nisan 24, 2008 Yazar Paylaş Yanıtlama zamanı: Nisan 24, 2008 Karamanlı teşekkürler:) Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
KATA Yanıtlama zamanı: Nisan 24, 2008 Paylaş Yanıtlama zamanı: Nisan 24, 2008 en ince kımıltında bir şey var içime gömen beni, bir şey dokunamayacağım kadar bana yakın tşk ler:) Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
schizophrana Yanıtlama zamanı: Mayıs 14, 2009 Paylaş Yanıtlama zamanı: Mayıs 14, 2009 Gidelim hadi dedi adam Çok uzağa değil dedi kadın Çok uzak da ne ki dedi adam Olduğun yer dedi kadın Cummings... Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
Önerilen Mesajlar
Sohbete katıl
Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.