Jump to content

İbrahim Çallı


schizophrana

Önerilen Mesajlar

İbrahim Çallı (Çal,Denizli, 1881 - Istanbul 1960)

 

Ilk resim derslerini, askeri okula girmek icin geldigi ve cesitli isler yapmak zorunda kaldigi Istanbul'da resim dersleri veren bir ögretmenden aldi.Daha sonra Kapalicarsi'da calisan ressam Ruben Efendi'den resim ögrendi.1906 yilinda Seker Ahmet Pasa'nin oglu Izzettin Bey'in araciligiyla Sanayi-i Nefise Mektebi'ne girdi.Alti yillik okulu üc yilda bitirdi.

 

1914 yilinda Birinci Dünya Savasi cikinca süresini doldurmadan yurda döndü.Sanayi-i Nefise Mektebi'nde Vallaury'nin yardimciligina getirildi.Gene ayni yil Resim Bölümü Yagliboya Atölyesi ögretmeni olarak resmen göreve basladi.Galatasaray Yurdu ve Lisesi'nde düzenleme, figür ve portreler yapti. Ada camlari arasinda gezinen hanimlar,balolar,kadin portreleri ve Türk resminde ilk görünen ciplaklarinda (nü) Calli, lirik bir fircanin sahibiydi.Bu döneme ait eserlerinde dengeli bir kompozisyon kaygisi sezilir. Siyah ve kahverengiden arindirilmis renklere ve özgür bir firca isciligine sahip oldugu görülür.

 

1917'de Enver Pasa'nin istegiyle savas resimleri yapmak icin Sisli'de bir atölyede calisti.1923'den sonra manzara ve natürmortlarin yanisira Atatürk devrimlerini ve özellikle Kurtulus Savasi'ni konu alan resimler yapti. Bu döneme ait, Mimar Sinan Universitesi resim ve heykel müzesinde bulunan Istiklal Savasi'nda Zeybekler (1923), Atatürk Portresi (1935), Süvariler (1936), Hatay'in Anavatana Hasreti (1938) gibi baslica eserlerinde daha geleneksel bir yaklasim benimsedi. Türk Topcularinin Mevzie Girisi (1917, Mimar Sinan Universitesi Resim ve Heykel Müzesi) adli yapiti da Türk resminin ilk büyük boyutlu kompozisyonlari arasinda yer alir.

 

En ilginc yapitlari Beyaz Rus akiniyla Istanbul'a gelip bir süre kalan ressam Alexis Gritchenko'nun etkisiyle 1927 yilinda yaptigi 'Mevleviler' dizisi oldu. Bu dizide o güne kadar uyguladigi yari empresyonist teknigi birakmis, rus ressamin grafige yakin, sematik desenini, bu deseni örten az karisimli renklerini benimsemisti. Burada ayrintilari iyice ayikladigi,iki boyutlu bir mekan derinliginde düz ve ince sürülmüs renklerin uyumunu aradigi görülür.

 

Calismalarinda bicimler ve planlar cizgilerle degil, sicak ve soguk renklerle ve renklerin ifade ettikleri isik-günes oyunlariyla tasvir edilir. Batili Empresyonistlerde beliren plan ve tablo düzeni Calli'da daha yumusak daha belirsiz görülür.Calli hazirliksiz, eskiz ve taslaksiz, deseni firca ucuyla cizmekle yetinirdi. Bu aceleci calisma türü Salah Cimcoz Portresi, Resit Safvet Portresi, Camlikta Kadinlar, Lütfiye Izzet Portresi gibi yapitlarda basariya ulasmistir. Fakat cok figürlü kompozisyonlarda ayni etki görülmez.

 

Ibrahim Calli, 1947 yilinda emekli oluncaya kadar Istanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi'nde adina acilan atölyede resim ögretti. Seref Akdik, Refik Epikman, Elif Naci, Ali Celebi, Zeki Kocamemi, Mahmut Cuda, Muhittin Sebati gibi bircok ünlü ressamin yetismesinde etkili oldu.Onu önderliginde 1950 yilinda 'Ressamlar Dernegi' kuruldu. Bugün 400'e yakin üyesi bulunan dernegin adi 1956'da 'Türkiye Ressamlar Cemiyeti' olarak degistirildi.

Ibrahim Calli, Türk resminde '1914 Kusagi', 'Türk Izlenimcileri' ya da digerlerine göre daha yaygin ünü nedeniyle 'Calli Kusagi' olarak bilinen ressamlarin en özgün temsilcilerinden sayilir. Kusaginin sanatcilari arasinda öncü sayilmis, üne kavusmus, cekiciligi, esprileri, akademi hocaligina paralel yürütebildigi bohem yasantisiyla cevresinin sevgi ve yakin ilgisini cekmis bir ressamdi. Kendine özgü bir boyut icinde yorumladigi izlenimci kökenli tarza, sanat yasaminin sonuna kadar bagli kaldi. Gercek izlenimciligin dönüstürülmüs bir bicimi üzerine kurulan bu anlayis 'akademik' olarak da nitelenir. ( alıntıdır )

 

Yapıtlarından bazıları

 

http://img111.imageshack.us/img111/6568/ibrahimcalliyaraliaskerhh9.jpg

 

 

http://img111.imageshack.us/img111/7318/ibrahimcalli6xg7.jpg

 

http://img232.imageshack.us/img232/5922/74789481gn6.png

 

http://img168.imageshack.us/img168/5952/36197329ai9.png

 

--------------------

http://img168.imageshack.us/img168/3066/ibrahimcalliataturkno0.jpg

 

http://img232.imageshack.us/img232/5629/00064cowd4ns1.jpg

 

http://img168.imageshack.us/img168/8030/aaa7kdrl0.png

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

İbrahim Çallı'nın 'Bostancı Sahili'nde Gezintiye Çıkan Kadınlar' isimli tablosu büyük çekişme sonucunda 1.7 milyon liraya satıldı

 

Özbilenler Müzayede tarafından Conrad Otel'de düzenlenen

5. Geleneksel ve Çağdaş Sanat Eserleri Müzayedesi 'nde, 1.150.000 TL muammen bedelle açık artırmaya çıkan İbrahim Çallı 'nın ' Bostancı Sahili'nde Gezintiye Çıkan Kadınlar' isimli tablosu büyük çekişme sonucunda 1.7 milyon liraya satıldı.

http://im.haberturk.com/2012/02/27/719660_detay.jpg?1330329933

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...