Jump to content

Unutmak Elinizde


locked_puppet

Önerilen Mesajlar

Düşüncenin ilk ortaya atıldığı yaklaşık 50 yıl öncesinden beri, anıların bilerek isteyerek baskılanıp baskılanamayacağına ilişkin tartışmalar sürüyor. Bu, Freud’un yine tartışmalı olan ve acı veren deneyimlerin bilinçsizce bellekten silindiği, istemsizce bastırılmış anılar kavramından farklı. Colorado Üniversitesi (Boulder) araştırmacılarıysa, travmatik ya da fazla duygu yoğunluğuna yol açan olayların bilinçli bir biçimde unutulabileceğini göstermiş bulunuyorlar. Üniversiteden Brendan Depue’yu harekete geçiren, afşırı duygusal travma sonrasında yaşanan bozukluklarda (“travma sonrası stres bozukluğu” gibi), kişilerin beyinlerinde neler olup bittiğini anlama isteği. Depue ve ekibi, yaptıkları çalışmada gönüllülere görüntü çiftleri göstermişler. Resimlerden biri bir yüz, diğeri de duygusal bir tepki oluşturabilecek bir olaya (sözgelimi araba kazası, ya da yaralı bir insan) ait. Görüntü çiftlerini birbiriyle ilişkilendirmeyi öğrendikten sonra gönüllülere yalnızca yüz görüntüleri gösterilip, ilgili diğer görüntüyü düşünme ya da düşünmeme komutu verilmiş. Araştırmacılar, ikinci görüntüyü düşünmemeye çalışan gönüllülerin beyinlerinin daha az etkin olduğunu keşfetmişler. “Sanki ilgili bölgeler bir düğmeye basılıp kapatılmış gibiydi” diye anlatıyor Depue. “Beyin etkinliğindeki düşüş, kişilerin, ezberlenmiş görüntünün kafalarında belirmesini engellemek için başka birşey düşünmeye yönlenmediklerini gösteriyor.” Görüntüleme teknikleri, bu süreç sırasında şalteri kapayan beyin bölgesinin, karar verme ve planlamadan sorumlu “prefrontal korteks” olduğunu gösteriyor. Bu bölgenin denetimiyle, önce görsel bilgiyi işleyen beyin bölgelerinde etkinlik azalıyor, sonra da amigdala gibi duygu merkezlerinin işleyişi baskılanıyor. Depue gönüllülerin isteyerek ‘unuttukları’ bağlantıların daha sonra da pek azının hatırlanabildiğini vurguluyor. Başka araştırmacılar da sonuçlardan etkilenmiş görünüyolar. Oregon Üniversitesi’nden Mike Andersen’e göre de bulgular, kişilerin travmatik anıları önlemek üzere ‘eğitilebilecekleri’ konusunda umut vermekte.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Depue'nun deneyini daha net anlatan bir alıntı yaptım, daha anlaşılır oldu sanırım :)

 

İnsanların sistemli olarak hafızalarını silme yeteneklerinin araştırıldığı çalışmada, katılımcılara 40 çift fotoğraf gösterildi. Fotoğraflarda yaralı asker, boş bir elektrikli sandalye veya korkunç bir trafik kazası gibi üzücü sahnelere yer verildi. Daha sonra da her bir insan yüzü 12 defa gösterildi ve her bir yüz ile ilişkili istenmeyen görüntüyü hatırlayıp hatırlamadıkları soruldu.Sonuç olarak, katılımcıların düşünmek istemedikleri fotoğrafları hatırlamakta güçlük yaşadıkları tespit edildi.

 

Hafıza ve duygu merkezinde ve duygusal tepkilerin kaynağında düşünme testi sırasında yavaşlama olduğunu belirten Depue, travmatik olayları bastırmak için beynimizin gücünden yararlanabildiğimiz ölçüde, psikiyatrik hastalıkların tedavisinde daha fazla yol alınabilceğini düşünüyor.

 

 

Önümüzdeki yıllarda iyice çözülür, kullanılır bir hal alır sanırım.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Unutma öğrenilenlerin ya da anıların beyindeki izlerinin zamanla aşınıp silinmesi sonucu gerçekleşir. Unutmanın fizyolojik açıklaması böyle, bu durumda Depue'nun deneyleri sadece bastırmaya odaklanmış bulunuyor. Çünkü deneyde uzun zamandan, aşınmalardan ve silinmeden bahsedilmiyor sadece bilince bir bastırım uygulanıyor. Freud'a göre ise acı veren anılar bilinçten uzaklaştırılarak bilinç dışına çıkartılır. Bence bu yaklaşımda bilinç altına itimdir, asıl olarak anıların ana bellekte gizlenmesi olayıdır.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...