Jump to content

Kayboluş ; "E" Kullanılmayan Roman...


raskolnikov

Önerilen Mesajlar

Birinci mucize: Georges Perec, Fransızca'nın en çok kullanılan sesli harfi olan 'e'yi kullanmadan bir roman yazdı: La Disparition.

 

İkinci mucize: Cemal Yardımcı, bu romanı 'e' harfini kullanmadan Türkçeleştirdi: Kayboluş.

 

Kayboluş, ilk yayımlandığı 1969 yılından bu yana kısıtlamanın kaçınılmaz olarak yoksullaştırdığı kuru bir anlatı olarak karşılanmadı hiç! Dil oyunları, çağrışımları, konusunu baş kahraman yapan kurgusuyla bir yazınsal başyapıt; doludizgin hayal gücü, insafsız mizah duygusuyla bir solukta okunacak bir roman olarak kabul gördü.

 

İkinci Dünya Savaşı'nı, anasının, babasının kayboluşuna tanık olan bir çocuk olarak yaşayan yazar, hayatına damgasını vuran boşluğu bu olağanüstü romanında bir harfi ortadan kaldırarak yansıtır. Ama daima yaptığı gibi, hüznünü coşkulu bir mizahla sarıp sarmalayarak, acı olanı gülünç, anlamsız olanı kurgusal kılarak, sıkıntılarından oyunlar çıkararak açığa vurur bu boşluğu. Bu paradoksal yaklaşım baştan sona romana sinmiştir. Bir açıdan has yazından yana olanların tad alacağı bir yazınsal oyundur bu yapıt. bir başka açıdan hoş bir fantastik komplo öyküsüdür. Bir bakıma bir tür 'roman-karşıtı' romandır.

 

(Arka Kapak'tan)

 

........................................

 

içinde "e" harfi olmadan yazılan bir roman. hem kelime oyunları açısından zengin bir dili var, hem de çok zor bir işe bulaştığından ve bir kayboluş hikayesi ile bunu anlettığından çok ilginç bir roman.

 

........................

 

anthon ssliharf, romanına ya da roman taslağına son noktayı koyduğunda,

thomas mann öyküyü nasıl sonlandırmış olursa olsun, yazısının bir sonuca ulaşmasının zorunlu olduğunu düşünüyordu. yazısını romandan çok, bir roman taslağı, hatta bir sinopsis olarak tanımlayabiliyoruz. çünkü hayal gücünün dolu dizgin akışına karşın, anlatısını hakiki bir roman akıcılığına hiç kavuşturamadı...

 

 

romandan bir parça...

 

---------------------

 

kayboluş

georges perec

ayrıntı yayınları...

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

genellıkle neyın kayboldugunu,nerede, nasıl, kımler yada neler araccılıgı ıle bulacagımızı bılırız ama ya bılmıyorsak?ozaman tum bu sorular sılıklesıyor ve kaybolusun kendısı öne cıkıyor.romanın ılk yarısını-Anthonun kaybolusun ıcınde debelenısını- cok sevdım .yalnız gerı kalan yarısı edebıyatta doyuma ulasmıs da yenılık arayanlar ıcın yada cıddıyetten uzaklasmak ve cagrısımlar yıgını ıle sacmalamanın zırvsıne cıkmak ıcın okunabılır ancak:D

 

ve kıtabımı cagrısımlar kralıcesıne :acute:verıcem:)sevıncten hop otursun hop kalksın kosa kosa ynıma gelsın bı cayımı ıcıp kıtabımı elımden kapsın etekleınde zıl calarak okusun amuda kalkıp benı sevgıyle ansın deyü:D

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...