Jump to content

Beyaz, İpek Gibi Yağdı Kar ; Ataol Behramoğlu


schizophrana

Önerilen Mesajlar

http://img389.imageshack.us/img389/4941/kti259451bo7.jpg

 

... Öğrendiğim ilk şarkılar Yollar yollar yollar boyunca Söylediğim ilk şarkılar. Sevgilim olan bütün kızlar Siyah önlükleri ve Kaçamak bakışlarıyla geçip gittiler İlk fotoğraflarımdaki yakışıklı saçım... Ey akşam, ey bir aşkın Başlaması ve bitmesi ...

 

 

( Arka Kapak )

 

Kitabı Doğan Hızlan tanıtıyor ve bir de Behramoğlu hakkında güzel bir yazı ;

Bir şairi, yalnız şiirleriyle değil, şiir üzerine yazdıklarıyla, ülke izlenimleriyle tanımak, bütüncül bir girişim için gereklidir. Sanırım, iyi şiirleri okuyacaksınız, şiir ve şair üzerine, şiirin/şairin işlevi üzerine düşüneceksiniz.

 

İyi şair, denemeci, çevirmen, öğretim üyesi Ataol Behramoğlu, şiir seçkisini Beyaz, Bir İpek Gibi Yağdı Kar başlığı altında yayımladı.

 

İlk şiiri 1959'da yayımlanmış. O tarihten bugüne elli yıllık bir şiir birikimi yansıyor sayfalara. İlk şiir 1959, kitaptaki son şiir de 2008 tarihini taşıyor.

 

Şiir seçkileri birkaç açıdan risktir. Birincisi okur çoğunluğu seçkiyi okur, tek tek kitaplara ulaşma gereği duymaz. Bu kadarı bana yeter, o şairi bilirim sanısına kapılır.

 

Diğer bir risk de, şairin en beğendiği şiirler olarak seçkinin algılanmasıdır.

 

Oysa ben seçkinin bu iki sakıncasını da geçersiz buluyorum.

 

Çünkü seçki, şairin şiir serüvenini örnekler. Belki değişimleri, gelişimleri, aşamaları simgeler ama şairin bütününü okura iletmez. Sadece birkaç işareti verir, ama iyi şiir okuru detaya inmesini bilmelidir.

 

Ataol Behramoğlu'nun seçkisi, bir şairin bireysel şiir dünyasını toplumcu bir anlayışla yazmasının başarılı örnekleri. Paradoks gibi gelen bu yargının, onun şiiri için söylenmesi gereken bir yargı olduğunu belirtiyorum.

 

Şairin yaşamı ile şiiri arasında bire bir değil ama yine de bireysel gelgitlerin nasıl yazılacağını onun şiiri gösteriyor.

 

Ataol Behramoğlu da benim düşünceme katılıyor. Seçkinin niçinleri o kadar çeşitli ki, şair bile bunu nesnel biçimde açıklayamıyor.

 

Ne var ki, şiir seçkileri gene de, bir şairin bütün köşe taşlarını ayrıntılı olmasa da veriyor. Ben şiir severlerin bu seçkiden hoşlanacakları, bilenlerin tekrar edeceği, bilmeyenlerin de iyi bir şairi tanıyacakları kanısındayım.

 

İKİ AĞIT

 

Yeni şiirleri İki Ağıt, iki bölümden oluşuyor; Şili'ye Şiirler, Sava'da Boğulan Türkler.

 

'İki Ağıt'a Önsöz'de şiirlerin arka planı anlatılıyor:

 

"Bu şiirler toplamına 'İki Ağıt' adını koyarken çok düşündüm.

 

'Sava'da Boğulan Türkler' hiç kuşkusuz bir ağıttır. Fakat 'Şili'ye Şiirler için de aynı şey söylenebilir mi? Çünkü o aynı zamanda bir kahramanlık, bir zafer türküsüdür de..."

 

Sava'da Boğulan Türkler bölümünde Ataol Behramoğlu, bir gazete haberinden yola çıkarak, araştırarak ve şiirsel imgelerle bulgularını bir araya getirerek bir şiir örmüş. Aslına bakacak olursak günümüz toplumcu şiiri biraz da böyle olmalıdır.

 

Şili'ye Şiirler ise, Ataol Behramoğlu'nun bireysel tarihindeki Şili özelini ele alıyor. 1973'te Şili'de yapılan cunta müdahalesi, Allende'yi bizzat Moskova'da dinlemiş olması, Neruda'yla birebir tanışmış olması gibi etkilerin ortaya çıkardığı şiirler. Ataol Behramoğlu, aslında Şili'ye dair şiirlerini daha önceki tarihlerde yazmış ve yayımlamıştı. Bu sefer hem olayların, hem de daha önce yazdığı şiirlerin etkisiyle yeni şiirler kaleme almış. Şiir yazdıran şiirler diye adlandırıyor kendisi de bu durumu.

 

ŞİİR ÜZERİNE DENEMELER

 

Gerek Şiirin Dili Anadil, gerek Yaşayan Bir Şiir; şairin hem kendi şiiri üzerine okura geniş yaklaşımlar, hem de şiir üzerine düşünenler için gerçekten önemli yazılar sunuyor.

 

Türk ve dünya şairleri/şiiri üzerine, bir şiir okurunu donatacak yargılar, saptamalar var bu yazılarda.

 

Şiirin Dili-Anadil'de, Günümüz Şiirinden bölümü yeni, bugün Türk şiirinde ismini anmadan geçemeyeceğimiz şairleri ve genç Türk şairlerini değerlendiren tanıtan yazılardan oluşuyor.

 

Yaşayan Bir Şiir, denemeler toplamında Toplumcu Şiir Üstüne Birkaç Söz bölümü, şairin şiirine göndermeler sayılacağı gibi, toplumcu şiir üzerine de, zaman içinde düşünmemizi, görüşlerimizi yenilememizin gerektiğini gösteriyor.

 

YURDU GEZEREK ÖĞRENMEK

 

Ataol Behramoğlu, Yurdu Teninde Duymak'ın Giriş'inde, bir şairin yurt özlemini nasıl giderme hayalini yaşadığını anlatıyor: "1980'li yılların ikinci yarısında, 12 Eylül zindanlarındaki mahpusluk deneyimi sonrasında, Fransa merkezli fakat dünyanın dört bir bucağını kapsayan sürgünlüğümde, en çok hayal ettiğim şeydi bu; tüm ülkeyi şiirlerimi okuyarak dolaşmak...

 

Bugün bu hayalimin çok büyük ölçüde gerçekleşmiş olduğunu söyleyebilirim."

 

Şair, geçekten de Türkiye'nin bütün kentlerini dolaştı, oralarda şiirlerini okudu. Bu söz konusu gezilerde Halûk Çetin, onun şiirlerinden yaptığı besteleri seslendirdi. Yalnız sürgün yıllarında kendi kendine verdiği sözü gerçekleştiren şair bu topraklara olan borcunu, onları yeniden kaleme alarak ödüyor. Hem şair duyarlığıyla, hem de toplumcu anlayışa sahip iyi bir yazarın eleştirel gözlemleriyle özel olarak değerlendirilmesi gereken gezi yazıları toplamı.

 

RUS EDEBİYATI

 

NE ÖĞRETİR?

 

Behramoğlu, İstanbul Üniversitesi Rus Dili ve Edebiyatı'nda öğretim üyesi.

 

Rus Edebiyatının Öğrettiği kitabında, Rus edebiyatının iyi edebiyatçıları üzerine inceleme/araştırmaları yer alıyor. Türk edebiyatı ile Rus edebiyatını mukayeseli olarak ele aldığı yazılarında, Puşkin, Radisçev, Dostoyevski, Tolstoy, Rus Modernizmi gibi önemli isim ve başlıkları değerlendiriyor.

 

Kitabın birinci yazısında Rus edebiyatı çevirmenlerini yazmış. İçinde benim de Altın Kitaplar Yayınevi'ni yönetirken çok yakından tanıdığım Hasan Áli Ediz'le ilgili yazdıklarını, bu büyük çevirmeni, cumhuriyet aydının anarak yazıma alıyorum:

 

"Rus edebiyatının Türkçe çevirmenleri arasında Hasan Áli Ediz'in adını ayrı bir önemle ve saygıyla anmak gerekir. Ben Hasan Áli Ediz'in Rus yazınını Türkçe'ye aktarmadaki başarısı ve aynı ölçüde de büyük verimliliğiyle, sadece Türkiye bakımından değil, bütün dünya ülkelerindeki Rus edebiyatı çevirmenleri arasında özel bir yere sahip olduğunu düşünüyorum."

 

KİTAPTAN

 

MELANKOLİ

 

Ey sokaklarında yıllarca avare dolaştığım

 

İçinde ilk aşkımı yaşadığım küçük şehir

 

Umutsuz akşamlarımda sesini duyduğum lir

 

Sihrinde ilk acıyı tattığım

 

Ey sarhoş akşamlarımın biricik tesellisi

 

İlk şiirlerimdeki biricik dert ortağım fener

 

Soğuk kış geceleri ısındığım kalorifer

 

Gitgide uzaklaşan tren sesi

 

Ey en masum arzularımı gizleyen oda

 

Yıldızlarla dost eden küçük pencere

 

Her akşam gönlümün dilediği yere

 

Götüren sihirli araba

 

Ey en içli en yanık türkülerimi duymayan

 

Rüzgárı saçlarımı dağıtan sokak

 

Ve ey saçı ak gönlü ak

 

Anneciğim pencerede ağlayan

 

Ah biliyorum güç gelecek sizlere

 

Ama artık gitmek geliyor içimden

 

Bir sabah masmavi bir bulutun peşinden

 

Dönüşü olmayan yerlere

 

1959

 

İNSAN KENDİSİNİN RÜYASIDIR

 

İnsan kendisinin rüyasıdır

 

Geçerken bir uçtan bir uca ömrünü

 

Yaşanılanlar anıya dönüştü mü

 

Geriye bir rüyadan izler kalır

 

Kimdi o çocuk ben dediğim

 

O delikanlı ben miydim gerçekten

 

Şimdi bir tren penceresinden

 

Başka yaşamlara bakar gibiyim

 

Zamanı eksilten saniyelerden

 

Sevinçlerden, üzüntülerden

 

Hangisi düş, hangisi gerçek

 

Sonunda sanki her şey eşitlendi

 

Geriye şiirler kalacak belki

 

Rüyanın gerçekliğine tanıklık edecek

 

Ocak 2008

 

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...