Jump to content

12.300 Yıl Önce Gökte Bir Ay Daha Vardı!!


whitepower

Önerilen Mesajlar

Vela Supernovası

 

Galaksimizde, 1.300 ışık yolu ötede yani 12.300 yıll öncesinde, Vela Takımyıldızı´nda bir süpernova patlaması oldu. Patlama, 11.000 yıl önce 10 magnitute derece parlaklıkta dünyadan görüldü; bu parlaklık dolunayın 7 gün sürmesi kadardı. Şu anda ise bizler patlamanın artıklarını 1.000 ışık yılı uzaklıktan görüyoruz. Patlama özellikle Akdeniz ufkunda görüldü yani Ay kadar parlaktı. Çıplak gözün görme yeteneğine göre, süpernovanın ışınlarının yaygınlığı Ay´ın çapını dahi aşıyordu. Bu muhteşem bir uzay dansıydı, akıl ötesi bir bir ateş kütlesi tüm renklere dönüşerek bir gayzer gibi fışkırıyordu. O zamanın gözlemcileri patlamayı nabız gibi atarken görüyorlardı. Büyük olasılıkla ormanlarda ve yerleşim merkezlerinde yaşayanlar gölge oyunları da gördüler.

 

Vela sözcüğü İspanyolca ve gözlemek anlamında. Akadlar Sümer ülkesine Sümer Toprağı anlamında, Gözlemcilerin Toprakları diyorlardı. Süpernova, Michanowsky´in araştırmalarına göre Sümerliler tarafından görüldü ve kaydedildi; 4.000 yıllık bir yazıtta "Yaradılış Tarihi" başlığı altında; "Tanrı Ea´nın Vela´daki dev yıldızı" deniyordu. Timothy Ferris´e göre Mısır´ın Ankh´ı ve Tanrı Toth süpernovayı simgelemektedir. Böylesine büyük bir patlamayı bizlerin hayal etmesi dahi mümkün değil, gördüğünüz fotoğraflarda bir diğer süpernova patlaması yer alıyor; galaksinin 1940 yılındaki fotoğrafında olmayan patlama, bir yıl sonraki fotoğrafta açıkça görülüyor. Kimbilir oralarda neler oldu? Ve acaba şimdiki görüntü nasıl ama bunun için beklememiz gerekiyor...

 

 

Kaynaklar:

* Science Digest.

* Tony Smith, "13 March 1941"

* Sümerce-‹ngilizce Sözlük: Adapa (Dan Sullivan)

* History of the Bronze Age in Mesopotamia

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Çok ilginç.12300 yıl önce bir tane daha ay vardı fakat süpernova patlaması ile parçalandı.Bu kafam da yeni sorular doğuruyor.Bu süpernova patlaması denen şeyin şimdiki ayın da başına gelme ihtimali var mıdır? (Dolunay demeyin üstüme alınıyorum;))

 

Süpernovalar nedir?

Pulsar'lar nasıl oluşur?

 

Yıldızların büyüklükleri onların yaşam süreleri ve ölüm şekilleriyle yakından ilgilidir. Büyük kütleli yıldızlar süpernova patlamalarıyla ölürler. Dünya'dan gözlenen en son süpernova patlaması 1987 yılındadır. Süpernovalarla ölen yıldızlar nötron yıldızlarına (pulsarlara) dönüşürler. Pulsarlar evrenimizin en ağır kütleli, en parlak ve en hareketli cisimleridir. PSR 1913 pulsarı kendi çevresinde saniyede 600 kez dönmektedir.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...